spot_imgspot_imgspot_img

8 εστιατόρια στην Αθήνα που μιλούν… άπταιστα ιταλικά (+8 iconic πιάτα από 8 περιοχές της Ιταλίας)

Η γείτονας Ιταλία, η χώρα των Καισάρων, των γονδολιέρηδων και των μύθων, έχει μια γαστρονομική κληρονομιά που είναι ακαταμάχητη. Από το pesto με φύλλα βασιλικού στον Βορρά, μέχρι τα τρυφερά cannelloni της Σικελίας, τα ιταλικά πιάτα χαρακτηρίζονται από τη γεωγραφία και το ταμπεραμέντο της κάθε πόλης.

Όταν ακούς για ιταλική κουζίνα, ο νους σου κατευθείαν πηγαίνει σε πλούσιες μακαρονάδες και πίτσες. Και όχι άδικα, αφού αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά πιάτα σε όλο τον κόσμο. Η γαστρονομία, ωστόσο, των Ιταλών έχει μεγαλύτερη γκάμα απ, ό,τι νομίζεις! Το κοινό σημείο όλων είναι η υπεροχή στη γεύση, η ακραία απλότητα της παρασκευής, αλλά και η αγνότητα των υλικών. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα εξαιρετικά τυριά, το αρωματικό ελαιόλαδο, το εκλεκτό ρύζι, τα ζυμαρικά al dente και το πάντρεμα της γνώριμης μυρωδιάς του σκόρδου, του βασιλικού και της ρίγανης με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικά εστιατόρια που εκπροσωπούν επάξια την παράδοση της ιταλικής γαστρονομίας και ας ταξιδέψουμε νοερά στην πανέμορφη γειτονική χώρα…

Vittoria Gati 
Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ. 2108944491 

Σ’ένα contemporary σκηνικό που παραπέμπει σε ιταλικά της Νέας Υόρκης – σχεδιασμένο από το iconic αρχιτεκτονικό γραφείο Desani London – με νεο-industrial αύρα, επιβλητικά φωτιστικά και κατάφυτο περιβάλλον, το Vittoria Gati “σε κερδίζει” με την πρώτη ματιά για να σε ενθουσιάσει με την πρώτη μπουκιά. Το menu πλέει σε πλήρη σύμπνοια με την εποχικότητα, ενώ ο νέος κατάλογος έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον χειμαρρώδη και βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin Νίκο Καραθάνο, που από τον Ιούνιο ηγείται της κουζίνας. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα κι ολόφρεσκα,τα κρεατικά δικής τους εισαγωγής (Black Angus, Wagyu) και οι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ζύμη ωρίμανσης. Τα λαχανικά καλλιεργούνται σε μια φάρμα η οποία ονομάζεται Fattoria και βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Οι δυο σεφ την επισκέπτονται μάλιστα συχνά και επενδύουν τις ιδιαίτερες γεύσεις των πιάτων τους στα φρέσκα, βιολογικά προϊόντα. Περισσότερα εδώ

Frankie 
Νέα Ερυθραία: Χαριλάου Τρικούπη 125, τηλ. 2108003851 
Κολωνάκι: Σκουφά 42, τηλ. 2103647052 

Είναι “παιδί” του ομίλου nice n easy και το γνωρίσαμε πριν 1 χρόνο και κάτι στο Κολωνάκι, γράφοντας “Μ’ ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ εστιατορίων σε Αθήνα και Μύκονο, αλλά και μ’ ένα brand name συνυφασμένο με το healthy lifestyle και τη φανατική προσοχή στις πιο αγνές και βιολογικές πρώτες ύλες, ο ανήσυχος δημιουργικά επιχειρηματίας Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο executive chef Χρήστος Αθανασιάδης, ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Frankie, ένα μοναδικό Ιταλικό bistro με γευστική ταυτότητα επηρεασμένη από τα ιταλικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης και όνομα – φόρο τιμής – στον απόλυτο Ιταλοαμερικανό, Frank Sinatra“. Στο διάστημα αυτό, το Frankie κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των καλοφαγάδων του κέντρου και να βραβευτεί ως newcomer ανάμεσα στα πιο αγαπημένα νέα εστιατόρια – με φυσική απόρροια το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στα βόρεια – που ήρθε να μυήσει και το κοινό της Νέας Ερυθραίας στα φρέσκα τοπικά συστατικά, τα χειροποίητα ζυμαρικά, το καλό κρέας και τις gluten-free και lactose-free επιλογές, με λίγα λόγια, στην απόλυτη απόλαυση! Περισσότερα εδώ

Parlo 
Αδριανείου 25A, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2130365719

Η Αδριανείου στο Νέο Ψυχικό έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα δραστήριο food court, όπου σε λίγα μόλις τετραγωνικά μπορεί να βρει κανείς πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Στο μέτωπο της ιταλικής κουζίνας – και δη της ευγενούς ιταλικής – με αυθεντικές πρώτες ύλες, σεβασμό στην γαστρονομική παράδοση της γείτονος και ένα περιβάλλον φινετσάτο και inclusive, το Parlo “παίζει” χωρίς αντίπαλο. Η σάλα ντύνεται σε ρουστίκ και industrial αποχρώσεις, με το βλέμμα να μαγνητίζεται από το κεντρικό installation με τα μπουκάλια, τα κρεμάμενα φωτιστικά και την επιβλητική σκάλα που σε πάει στο πατάρι. Εκεί, μπορείς να απολαύσεις αίσθηση privacy αλλά και άνεση στους μπιστροειδείς καναπέδες, με φόντο το μαγαζί από ψηλά. Η δράση συνεχίζεται όμως και έξω, όπου – καιρού επιτρέποντος – μπορείς να δειπνήσεις στο κατάφυτο, “αεράτο” αίθριο. Περισσότερα εδώ

Aperio Cucina & Vino 
Μεσογείων 258, Χολαργός, τηλ. 2106542002

Σε ένα πολύ καλό σημείο και με το φως της μέρας να το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό, το Aperio δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με τις ντιζαϊνάτες τρατορίες των μεγαλουπόλεων της Ιταλίας. Το φυσικό ξύλο, με το μάρμαρο και το μέταλλο, δημιουργούν ένα φινετσάτο και φιλόξενο σκηνικό, για το απογευματινό σου aperitivo μετά τη δουλειά, για ένα κρασί και μια πίτσα “στη μέση” με την παρέα σου, για ένα cocktail σ’έναν εκλεπτυσμένο χώρο το βράδυ. Ο χτιστός φούρνος της κουζίνας του Aperio είναι και η εγγύηση για μια φρεσκοζυμωμένη, τραγανή και μυρωδάτη πίτσα. Αξίζει μάλιστα κανείς να δοκιμάσει την απολαυστική εκδοχή της ιταλιάνικης πίτσας με την burrata, αλλά και την amatriciana, την παραδοσιακή συνταγή μακαρονάδας που εφαρμόζεται επάνω σε pizza. Λατρέψαμε όμως και τις παπαρδέλες alla norcina με λουκάνικο και πάστα τρούφας, ένα πιάτο χορταστικό και πεντανόστιμο που προβλέπουμε να γίνεται signature του εστιατορίου. Περισσότερα εδώ

La Gratella 
25ης Μαρτίου 21 & Ομήρου, Χαλάνδρι, τηλ. 2106851200

“Gratella”… μια λέξη πολλές ερμηνείες! Στην εμβληματική Φλωρεντία “gratella” νοείται η μικρή σχάρα ψησίματος, ενώ στην ιστορική Σικελία έτσι ονομάζουν τις γρίλιες από τα παλιά ξύλινα πατζούρια. Για τους Ναπολιτάνους από την άλλη, η “gratella” είναι το τηγάνι με τις πτυχώσεις. Η γείτονα χώρα, η χώρα των Καισάρων, των μύθων, της Τσινετσιτά και των γονδολιέρηδων κουβαλάει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά στην οποία οι άνθρωποι της “La Gratella”, μυήθηκαν μέσα από γευσιγνωσίες, συνεργασίες και αλλεπαλληλα ταξίδια. Αυτό τον πλούτο κι αυτή την παρακαταθήκη των Ιταλών, θέλησαν να την μεταλλαμπαδέψουν στο κοινό της χώρας μας, έτσι το “La Gratella” για εμάς έχει γίνει συνώνυμο της αυθεντικότητας, της έμπνευσης, της ποιότητας και των απαράμιλλων γεύσεων. Με το πρώτο flagship εστιατόριο να ανοίγει τις πόρτες του το 2014 στο γραφικό Ναύπλιο και να κατακλύζεται από διθυράμβους για τις γευστικές του και οινικές του προτάσεις, η Αθήνα αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο, κι έτσι από το 2016 το “La Gratella” στο Χαλάνδρι μας υποδέχεται με… άρωμα Ιταλίας. Περισσότερα εδώ

Tre Sorelle 
Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ. 2114072172

Το μυστικό της επιτυχίας του Tre Sorelle δεν είναι και τόσο μυστικό, αφού είναι ένα μαγαζί που εμφύσησε νέο (ιταλικό) αέρα στην πολύκοσμη Αρχελάου με το διαφοροποιημένο του concept. Από το background των ιδιοκτητών του (που είναι δημιουργοί της ανατρεπτικής Pizzeria Poselli στη Θεσσαλονίκη), την εμμονή στις ποιοτικές πρώτες ύλες (όπως φρέσκια μοτσαρέλα, μπουράτα και παρμεζάνα αλλά και premium κρέατα αργής ωρίμανσης) μέχρι τα δροσιστικά aperitivo και cocktails (που είναι το ιδανικό “κλείσιμο” μιας εργασιακής μέρας), δεν είναι τυχαίο που το Tre Sorelle ανοίγοντας το 2018 αγαπήθηκε τόσο από τους locals, όσο κι από τον κόσμο που συρρέει στο πάντα in Παγκράτι για… απόλαυση κι αναψυχή. Και πάμε στην πίτσα, τη ναυαρχίδα του καταλόγου: Η ζύμη της πίτσας ωριμάζει για δύο μέρες και είναι είτε από κλασικό αλεύρι είτε από αλεύρι ζέας (υπάρχει και option ζυμαριού από ενεργό άνθρακα), ψήνεται στους 400c και μπορείς να τη γευτείς σε λαχταριστές εκδοχές όπως είναι η Tartufo, με βουβαλίσια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια και βασιλικό, η Parma, με τρυφερό προσούτο, φλοίδες παρμεζάνας, φρέσκια ρόκα και σάλτσα ντομάτας και άλλες εμπνευσμένες και απογειωμένες προτάσεις, που θα συγκινήσουν τη γευστική σου παλέτα. Περισσότερα εδώ

Aglio, Olio & Peperoncino  
Πορίνου 13, Αθήνα, τηλ. 2109211801

Αν είσαι λάτρης της μεσογειακής κουζίνας και της οικογενειακής ατμόσφαιρας μιας “trattoria originale”, το “Aglio, Olio & Peperoncino” αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές στο κέντρο της Αθήνας, αφού από το 2002 δεν έχει σταματήσει να γοητεύει και τους πιο απαιτητικούς τους είδους. Καλά κρυμμένο σε ένα μικρό στενάκι, με καλαίσθητο minimal design, ανεπηρρέαστο από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης – “χωρίς άγχος” όπως θα διαβάσεις ακόμα και στον τοίχο – και σε ένα κλίμα που θυμίζει άλλη εποχή, δεσμεύεται να σε ξεναγήσει στα πιο γευστικά μονοπάτια της γειτονικής Ιταλίας, “παντρεύοντας” με μαεστρία τις κλασικές παραδοσιακές συνταγές με τις πιο σύγχρονες τάσεις. Με τη γεύση του αρχοντικού σκόρδου (Aglio), του θαυματουργού ελαιόλαδου (Olio) και της πικάντικης πιπεριάς (Peperoncino) να κυριαρχούν και με όλα τα πιάτα να ετοιμάζονται εκείνη ακριβώς την ώρα, το “Aglio, Olio & Peperoncino” προσφέρει έναν ιδιαίτερα προσεγμένο και limited κατάλογο με τις καλύτερες ιταλικές γαστρονομικές επιλογές. Περισσότερα εδώ

L’Osteria da Claudio  
Κώστα Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, τηλ. 2106834228 

Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, ο Claudio δε χρειάζεται συστάσεις. Με μια λαμπρή πορεία, που μετράει δεκαετίες εμπειρίας στα Pane e Vino, Café San Paolo και Tutti a Tavola, αλλά και στο καλοκαιρινό ομώνυμο εστιατόριό του στη Σίφνο, έχει δώσει το δικό του λαμπρό, προσωπικό στίγμα στον έναστρο εστιατορικό ουρανό της χώρας μας. Σ’ένα σκηνικό που μας φέρνει στο νου τα εστιατόρια της Piazza del Campo στη Σιέννα ή τις osterias της Τοσκάνης, η “ταβέρνα” του Claudio ισορροπεί μοναδικά μεταξύ του ρουστίκ και του industrial δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ζεστή, οικεία και φιλόξενη. Σ’αυτό ασφαλώς συμβάλλει και το πάντα εξυπηρετικό και χαμογελαστό team που “ζογκλάρει” κάθε επιθυμία και κάθε απαίτηση των επισκεπτών του με μαεστρία που θα ζήλευε ο David Copperfield. Και πάμε στην κουζίνα του μέτρου και της αρμονίας. Ο chef, ανατρέχει σε μνήμες, παραδόσεις, πάππου-προς-πάππου συνταγές και εικόνες για να αποδώσει πιάτα που δεν περιορίζονται στον βορρά, το νότο ή κάποια συγκεκριμένη πόλη της γείτονος χώρας, αλλά περικλύουν όλη τη γαστρονομική κληρονομιά της Ιταλίας. Περισσότερα εδώ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings