spot_img
More

    Πετράλωνα: Η γειτονιά-ομφαλός της Αθήνας

    Τοποθετημένα ακριβώς στο μεταίχμιο κέντρου - απόκεντρου, τα Πετράλωνα των τελευταίων χρόνων εξακολουθούν να σαγηνεύουν τους Αθηναίους με την cool αύρα και τα μοναδικά τους στέκια

    Τα Πετράλωνα εκτείνονται από την οδό Πειραιώς μέχρι το λόφο Φιλοπάππου και από την οδό Χαμοστέρνας μέχρι τη γέφυρα Πουλόπουλου. Διατηρούν ακόμη το στοιχείο της γειτονιάς και, περπατώντας κι ανακαλύπτοντάς τα, θα διαπιστώσεις τι σημαίνει η έκφραση «το χθες συναντά το σήμερα». Οι υπέροχες επιβλητικές πέτρινες μονοκατοικίες, το ιστορικό σινέ Ζέφυρος, ο λόφος της Δεξαμενής, ο «Ασύρματος», γνωστός και ως «Συνοικία το Όνειρο», η μεγάλη εργατική πολυκατοικία απέναντι από τον Λόφο του Φιλοπάππου, κουβαλούν πολλές ιστορίες σε μια urban συνοικία που ξέρει ακόμα να ζει. Η Δημοφώντος και η Τρώων είναι μόνιμα στα high τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεις «διαμάντια» διάσπαρτα στην περιοχή. Αυτές είναι οι επιλογές μας όσον αφορά τις (γευστικές και όχι μόνο) επάλξεις, με μαγαζιά που με σεβασμό συντηρούν το προφίλ της περιοχής, ως κέντρου-απόκεντρου, μποέμ-foodie, Αθήνας-γειτονιάς.

    Andaman  |Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2112104939

    Μια βόλτα μέχρι τα Πετράλωνα στο bar-restaurant Andaman αρκεί για να σε ταξιδέψει, τόσο με τις γεύσεις όσο και με το περιβάλλον του, σε μέρη εξωτικά. Για τους λάτρεις της έθνικ κουζίνας, το Andaman δε χρειάζεται συστάσεις. Ένας μοναδικός πολυχώρος σε αποχρώσεις technicolor, η πιο ερωτική κι εξωτική (κατακόκκινη και σαγηνευτική) σάλα της Αθήνας (στην οποία αισίως κατεβαίνουμε για ένα χειμώνα γαστρονομικής νιρβάνας) και μια ταράτσα larger than life (Andaman Sky), μεσ’το πράσινο, με μπαμπού, κοκοφοίνικες και μπανανιές να σε βάζει κατευθείαν στο (καλοκαιρινό) κλίμα. Με το yin και το yang του σε απόλυτη αρμονία, το Andaman, δημιουργεί ένα αναποληγητικά cool ambience, με κάθε του γωνιά και κάθε σημείο να αποτελεί μια μικρή ανακάλυψη. Καναπέδες, κόκκινα φωτιστικά με πλεχτά καπέλα, καφασωτά, μαξιλάρες, κρόσσια, συνθέτουν ένα σκηνικό αισθήσεων και γευστικών απολαύσεων. Τα πιάτα του αποτελούν μια γνήσια εκπροσώπηση της ταυλανδέζικης κουζίνας σε ένα άκρως επεξηγηματικό μενού (δεμένο σε μπαμπού και μ’έναν πολύχρωμο ελέφαντα να φιγουράρει στο εξώφυλλο) που δίνει τις κατευθύνσεις σε όποιον δεν είναι εξοικειωμένος μ’αυτές τις γεύσεις και ενθαρρύνει κάποιον να πειραματιστεί και να δοκιμάσει. Οι Ταϊλανδοί chef βάζουν γνώση, μεράκι και φρέσκα υλικά, με τις πιο λαχταριστές σάλτσες και ζωμούς να φτιάχνονται in house. Περισσότερα εδώ

    Upupa Epops – The Bar  |Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2121055214

    Είναι κι αυτά τα μαγαζιά που είναι έτσι φτιαγμένα, με τέτοια προσήλωση, με τέτοια φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια, με τέτοιο σεβασμό στην ιστορία του χώρου που τα φιλοξενεί, που παίρνουν διαστάσεις έπους. Ένα από αυτά – τα λίγα ομολογουμένως – θαύματα της σύγχρονης Αθήνας, είναι το Upupa Epops – The Bar, το οποίο – σημειωτέον – έχει πάρει αυτό το ευφάνταστο όνομα από τον επιστημονικό όρο του τσαλαπετεινού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σ’ένα οικόπεδο που απαρτίζεται από τρία μεσοπολεμικά κτίσματα, δυό σπιτάκια κι ένα μαγαζί του 1930, η ομάδα του Upupa Epops εργάστηκε επιμελώς επί 2 χρόνια ως άλλο “φιλί της ζωής” για να τους εμφυσήσει νέα πνοή και να τους χαρίσει ξανά ζωή. Οι ατέλειες δεν κρύφτηκαν με κάποια γυψοσανίδα, ως είθισται, αλλά “αγκαλιάστηκαν” σαν τις πληγές ενός βετεράνου. Οι φθορές στους τοίχους τονίστηκαν με μια πολυδουλεμένη τεχνοτροπία με νερό, οι χώροι βάφτηκαν με ζωντανά χρώματα που θυμίζουν αυλές Μαρόκου και Μεξικού και μοναδικές αντίκες πήραν τη θέση τους στο χώρο, δημιουργώντας ένα bold ρετρομαξιμαλιστικό σκηνικό σε μια σκηνή που διαπρέπει όλες τις ώρες της ημέρας. Περισσότερα εδώ

    Βόλτα  |Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103459172

    Στα Κάτω Πετράλωνα, στο κτήριο που άλλοτε στέγαζε την αποθήκη του ”Ή Μονοπώλιον της Αθήνας”, βρίσκεται το εστιατόριο Βόλτα. Ο Ξενοφώντας στην σάλα και η Ελισσάβετ στην κουζίνα, από το 2015 επιχειρούν να θυμίσουν στους παλιούς και να μάθουν στους νεότερους πως με μεράκι, αγνά υλικά και συνταγές από κάθε τόπο της χώρας μας κάθε τραπέζι μπορεί να γίνει γιορτινό. Στο μενού εναλλάσσονται αρμονικά πολίτικες μελιτζανοσαλάτες, τζιώτικες τηγανιές, χοιρινά κυβάκια μαγειρεμένα με κεδρόμηλο, λαδοτύρι Μυτιλήνης, περσικό τζατζίκι, χορτοφαγικά μπιφτέκια, χουνκιάρ μπεγιεντί, σμυρνέικα δαχτυλάκια (ένα ιδιαίτερο κεμπάπ με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά) κι άλλες συνταγές που θα μας θυμίσουν αρώματα και γεύσεις από την κουζίνα της γιαγιάς. Το μενού στη Βόλτα αλλάζει ανάλογα με την εποχή, αλλά και τις εκάστοτε εορτές. Πάντα θα βρείτε μια σούπα ημέρας, μια πίτα ημέρας και πιάτα ημέρας. Έτσι υπόσχονται να μας μυήσουν σε μια αλλιώτικη οπτική, σε μία φιλοσοφία παλιάς κοπής, λιτής, σοφής μα συνάμα γενναιόδωρης. Στην Βόλτα, το φαγητό είναι η αφετηρία, να σμίξουν παρέες, οικογένειες, να ανταμώσουν φίλοι. Τις Κυριακές τα βράδια, ακούγονται ρεμπέτικες και σμυρνέϊκες μελωδίες ζωντανά και οι παρέες ενώνονται σε μια μεγάλη. Περισσότερα εδώ

    Χρύσα – Χρύσα  |Αιολέων 40 & Καλλισθένους, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2130356879

    Η Χρύσα Πρωτόπαπα δεν χρειάζεται συστάσεις. Βετεράνος στην εστίαση, με 30 χρόνια δράσης στη κουζίνα και… αντίδρασης στα χαμογελαστά πρόσωπα των επισκεπτών της, έχει κερδίσει δικαιωματικά το δικό της άστρο στο Hall of Fame της Αθηναϊκής γαστρονομίας. Μετά από ένα διάστημα “ξενιτιάς” από τη γειτονιά της τα Πετράλωνα (το δεύτερο εστιατόριό της ήταν στον Κεραμεικό), η Χρύσα επιστρέφει το 2015 σε νέο χώρο, δια χειρός της πολυτάλαντης Λιάν Βερμέερ (Πεντελικόν, Kondokali Bay, Electra Pallas) και μας υποδέχεται εκεί, με τις συνταγές της να βιώνουν πλέον την ιδανική εκδοχή τους. Στην ανεπιτήδευτη, φιλόξενη σάλα της, με τα γήινα χρώματα να δημιουργούν έναν οικείο, ζεστό χώρο, με το αυθεντικό μωσαϊκό να προβάλλεται κι όχι να φτιασιδώνεται πίσω από νεωτερισμούς τύπου laminate, θα απολαύσετε την πιο ειλικρινή περιποίηση και θα γευτείτε ελληνική κουζίνα με μικρά “πειράγματα”, με την αυθεντικότητα και την απαράμιλλη γεύση που προκύπτουν από μια γυναίκα που μεγάλωσε στις κατσαρόλες (γιαγιά Μικρασιάτισσα, γονείς ζαχαροπλάστες), γαλόνια για τα οποία η ίδια αφήνει να “μιλούν” τα πιάτα της κι όχι η ίδια. Περισσότερα εδώ

    Θεραπευτήριο  |Κυδαντιδών 41, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2103412538

    Στα ολοένα και περισσότερο ανερχόμενα Πετράλωνα, που την τελευταία δεκαετία εξελίσσονται στο απόλυτο spot για τους foodies, κάποια μαγαζιά-βετεράνοι συνεχίζουν να παραμένουν θεσμοί και να προσφέρουν αναλλοίωτα και αφιλτράριστα αυτό που “δίνανε” πάντα: απαράμιλλη ποιότητα, αλησμόνητες γεύσεις, λογικές τιμές και ανεπιτήδευτο περιβάλλον. Το Θεραπευτήριο – ένα από αυτά – με πολλά γαλόνια και με την ειλικρίνεια μιας Αθήνας-γειτονιάς, μας υποδέχεται σ’έναν χώρο τόσο-όσο, που επίκεντρο και γνώμονας είναι πάνω απ’όλα το καλό φαγητό και η καλή πέραση. Σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόµους των Άνω Πετραλώνων, την οδό Κυδαντιδών, το σκηνικό συνθέτουν µια τζαµαρία καφενείου, αρκετά λαµπιόνια και µια περιρρέουσα ατµόσφαιρα κάτι παραπάνω από συµπαθητική. Το μωσαϊκό του χώρου δεν έχει φτιασιδωθεί με σύγχρονες παρεμβάσεις τύπου laminate, η παλιά ξυλόσομπα δεν έχει ξηλωθεί. Η αύρα του είναι χουχουλιάρικη και οικεία, σαν το σπίτι της αγαπημένης σου γιαγιάς. Στο μενού ξεχωρίζουν το φρέσκο ψάρι (ανάλογα με την ημερήσια αλιεία) και τα µαγειρευτά, χωρίς βεβαίως να απουσιάζουν και οι προτάσεις σε κρεατικά. Εδώ θα απολαύσεις τον πιο λαχταριστό μπακαλιάρο με βελούδινη homemade σκορδαλιά, κουτσομούρα, πεντανόστιμο φαγκρί, συναγρίδα, πελαγίσιες τσιπούρες – όλα τραγανά και ζουμερά, άψογα ψημένα. Περισσότερα εδώ

    Taf Kappa  |Θεσσαλονίκης 168 & Υλλεών, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2111841138

    Η αγάπη μου για το brunch είναι δεδομένη. Όταν λοιπόν μια καλή φίλη – γνωρίζοντας ότι θα διένυα τα μήκη και τα πλάτη της Αθήνας για το πρόγευμα το καλό το μπαμπάτσικο – μου πρότεινε να πάμε στο Taf Kappa, σαφέστατα και δέχτηκα και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και τις 2. Στον πλακόστρωτο δρόμο που κινείται παράλληλα με τις ράγες του τρένου, το Taf Kappa στέκει ανεπιτήδευτα cool (και πρόσφατα ανακαινισμένο & ανανεωμένο) και σε σαγηνεύει σα σειρήνα, με τον ωραίο του κόσμο και τα ακόμα πιο ωραία πιάτα που πάνε κι έρχονται από το χαμογελαστό team. Στο Taf Kappa, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην κουζίνα (ένα μικρό παράδειγμα είναι ότι το ψωμί φτιάχνεται in-house), με αποτέλεσμα να σου προκαλούνται γευστικές νιρβάνες στο πλήθος των προτάσεων του μενού του. Λατρέψαμε τα χοιρινά φιλετίνια (με κρέμα από πουρέ mango, sweet chilly, ζωμό demiglaas με εστραγκόν και τηγανιτές πατάτες country), το θρυλικό του Pull Pork burger (με cheddar, pull pork, onion rings, ντομάτα, iceberg, πετιμέζι, Jack Daniels bbq σως) απείρως well-priced και πεντανόστιμο, αλλά και τα egg pancakes (με τυρί, γαλοπούλα, bacon, λόλα, ντομάτα, αυγό & honey sauce), το αφράτο πεϊνιρλί (με mozarella, bacon και αυγό) και τα καγιανά από το brunch menu. Αυτό το αλλάθητο κριτήριο στην απόλαυση επεκτείνεται και στις “γλυκές” προτάσεις του, με επιλογές όπως τα πεντανόστιμα pancakes σε παραλλαγές με Lila Pause, Bueno, maple syrup ή/και banoffee(!) με φρέσκια μπανάνα, καραμέλα, digestive, choco bitter και σιρόπι καραμέλας, αφράτα και σαγηνευτικά – ένα πραγματικό treat στον εαυτό σου. Περισσότερα εδώ

    Τζένγκα  |Κειριαδών 38, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103411499

    Είναι κι αυτά τα μαγαζιά των οποίων το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών τους (όπως σοφά είπε ο Αριστοτέλης), με λίγα λόγια έχουν την ξεχωριστή τους διακόσμηση, τα ωραία τους ποτά, τις καλές τους μουσικές – αλλά αυτό που σου “αφήνουν” είναι πάνω απ’όλα μοναδικές εμπειρίες, αξέχαστες αναμνήσεις, χαμόγελα. Το Τζένγκα στα Πετράλωνα είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις: παρεϊστικο, χουχουλιάρικο και οικείο, αποτελεί εγγύηση και για τις παροχές του αλλά και για τις στιγμές που θα ζήσεις σε αυτό. Ένα γωνιακό μαγαζί, ψηλοτάβανο, διαμορφωμένο με εκατοντάδες εξώφυλλα βινυλίων και γουστόζικα installations όπως η “Σόνια” – το πάθος των ιδιοκτητών για τη μουσική είναι έκδηλο παντού στον χώρο αλλά και στον “αέρα” με επιλεγμένους ήχους στο φάσμα της ροκ και της funk να δημιουργούν το ιδανικό “χαλί” για το ρόφημα ή το ποτό σου. Η μεταμοντέρνα διακόσμηση εμπεριέχει ένα γιγαντιαίο graffiti δια χειρός Δημήτρη Μαρίνη (aka Mufa), έργα από την “Κυκλοθυμία” και ένα “Hall of Fame” με φωτογραφίες διασήμων να απολαμβάνουν τη μέρα τους στο Τζένγκα (μια άριστα εκτελεσμένη οφθαλμαπάτη με τον Michael Jackson να κάθεται στον τριθέσιο καναπέ, τη Janis Joplin, τον Bob Marley, Tupac Shakur, Amy Whinehouse, κ.α.) Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις τα πιο chill πρωινά (έλα για ένα πρωινό καφεδάκι με το laptop σου ή με την παρέα σου), θα γευτείς την πιο μερακλίδικη σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ και κανέλα αλλά και μια μεγάλη ποικιλία τσαγιών και αναψυκτικών. Περισσότερα εδώ

    Alice CakeWitch  |Ηούς 40-42, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103464353

    Ένα παραμυθένιο ροβανιέμι με φαντασία και ασυναγώνιστες γλυκές εκπλήξεις λαμβάνει χώρα καθημερινά στο Alice CakeWitch. Και ναι, αν κρίνουμε κι από την ονομασία του, κάποιου είδους μαγεία εκτυλίσσεται εδώ, αφού οι προθήκες γεμίζουν με γευστικούς πειρασμούς ο-ένας-καλύτερος-από-τον-άλλο, που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα, μικρό ή μεγάλο. Το Alice CakeWitch αποτελεί κομμάτι μιας πολύ ενδιαφέρουσας εξέλιξης της εποχής, τη δημιουργία σύγχρονων “γλυκατζίδηκων” που προσφέρουν φρέσκα, ευφάνταστα και λαχταριστά γλυκά, σαγηνευτικά στην όψη, παραμυθένια στη γεύση. Τέσσερα αδέρφια, ο Γιώργος, ο Βασίλης, η Μαρισόφη και ο Βαγγέλης, έχοντας ως γνώμονα την αγάπη τους για τη ζαχαροπλαστική και τα παραμύθια, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν αυτό τον συναρπαστικό χώρο, που έχει πάρει πλέον… διαστάσεις μύθου για όλους τους λάτρεις των cupcakes, των muffins, αλλά και του brunch! Technicolor δημιουργίες αναστατώνουν τις αισθήσεις, με τις μυρωδιές των φρέσκων μειγμάτων και των εντυπωσιακών γλάσων να μονοπωλούν το βλέμμα. Τα πιο λαχταριστά προφιτερόλ και τιραμισού, τα βελούδινα donuts, τα layer cakes, τα γλυκά κρουασάν, οι τούρτες 3D κι ένα banoffee αποκάλυψη έρχονται να πλαισιώσουν τις απολαυστικές προτάσεις, με τη φαντασία των δημιουργών να περιπλανιέται σε μονοπάτια παραμυθιού και να επανεφευρίσκει ή να δημιουργεί μονίμως νέες γευστικές νιρβάνες. Το μυστικό πέραν της ζαχαροπλαστικής μαεστρίας της ομάδας, έγκειται στη φανατική προσοχή στα αγνά υλικά και την πρώτη ύλη, που αποτελούν και την εγγύηση ενός μοναδικού αποτελέσματος. Περισσότερα εδώ

    Κάππαρη  |Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2103450288

    Τα ολοένα και περισσότερο ανερχόμενα Πετράλωνα, που την τελευταία δεκαετία εξελίσσονται στο απόλυτο spot για τους foodies, οφείλουν την άνοδό τους “στους πρώτους” – ανάμεσά τους κι η Κάππαρη. Το 2006 άνοιξε η Κάππαρη τις πόρτες της για να χαρίσει μοναδικές εμπειρίες, κέφι και να μοιραστεί το μεράκι για «καλό παραδοσιακό σπιτικό φαγητό» στα Άνω Πετράλωνα. Πρόκειται για έναν «νέο τύπο εστιατορίου», μια νεοταβέρνα, η οποία προσφέρει παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές που την κάνουν να ξεχωρίζει. Στην κουζίνα ο Μανώλης Θλιβερός, συνεχίζει να επανεφευρίσκει τα κλασσικά και να προσφέρει μοναδικά “πειραγμένες” γεύσεις ελληνικής κουζίνας, με πιάτα όπως τη δροσερή πατζαροσαλάτα με γιαούρτι, μήλο και μικρές νιφάδες αμυγδάλου, το άψογα χυλωμένο τραχανότο με μανιτάρια, λάδι τρούφας και καπνιστό ψαρονέφρι, τον κόκκορα με ταλιατέλες ή το αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολα με μυρωδικά, φέτα και ντομάτα γαρνιρισμένο με πατατούλες τηγανιτές. Η ομάδα επιμένει μόνο στα εκλεκτά Ελληνικά προϊόντα δημιουργώντας ευφάνταστες γεύσεις από Κρητικό απάκι, καμπούσικο σαγανοτύρι από τη Χίο, Βασιλοτύρι από τα Ζαγόρια, καπνιστό χέλι από την Ήπειρο (μεταξύ άλλων). Μια γιορτή στην Ελληνική παραγωγή! Περισσότερα εδώ

    Ραδιουργίες  |Κοίλης 33, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2110121426

    Ακριβώς κάτω από το άλσος Δεξαμενής, στα Άνω Πετράλωνα, οι Ραδιουργίες είναι ένα ένα μαγαζί φτιαγμένο με αγάπη και φροντίδα για τους επισκέπτες του – κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον χώρο όσο και στις μοναδικές γαστρονομικές συγκινήσεις που προσφέρει. Απόλυτα εναρμονισμένες με την φιλοσοφία της περιοχής, οι Ραδιουργίες ακροβατούν με απόλυτη ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και του σήμερα, με τα retro στοιχεία του διάκοσμου να θυμίζουν παλιό ζεστό καφενείο και τις πολυφωτογραφημένες ξύλινες καρέκλες του να γίνονται μικρές “μαθητείες” με τα ζωγραφισμένα τους γνωμικά. Διάσπαρτες αντίκες, κρεμασμένες τηλεφωνικές συσκευές στον τοίχο και ο “δίσκος του Ζήκου” που έχει μετατραπεί έξυπνα σε φωτιστικό οροφής χαρακτηρίζουν τον χώρο και μαγνητίζουν το βλέμμα. Στο μέτωπο της κουζίνας, οι Ραδιουργίες επιδεικνύουν μια φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια με “την καλύτερη ποικιλία κρεατικών στην Αθήνα” κατά κοινή παραδοχή, πιάτα που τιμούν την ελληνική μαγειρική αλλά την “πειράζουν” τόσο-όσο για ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Οι πατάτες του με το τσένταρ είναι πλέον θρυλικές, το συκωτάκι με μπαλσάμικο, πετιμέζι και δεντρολίβανο, μια αποκάλυψη, το μετσοβίτικο κοτόπουλο με καπνιστό τυρί απλά πεντανόστιμο. Μαζί με τα παραπάνω, στο μενού θα δεις να παντρεύονται οι αντιθέσεις, με έθνικ προτάσεις, κι έτσι θα βρεις και καλοτηγανισμένα φαλάφελ σε αραβική πίτα, chilli con carne και σαλάτα με κινόα, μάνγκο και δροσερή βινεγκρέτ μοσχολέμονου, ικανοποιώντας όλα τα γούστα και τις γευστικές προτιμήσεις μιας παρέας (με άριστα!). Περισσότερα εδώ

    Πετραλώνι  |Πλατεία Ηούς & Αθηνοδώρου 18, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103478547

    Η πλατεία Ηούς συνθέτει ένα μοναδικό σκηνικό γειτονιάς, με το μεζεδοπωλείο «Πετραλώνι» να την πλαισιώνει επάξια στο μέτωπο του καλού φαγητού. Τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, σαγηνευτικές γεύσεις, γαργαλιστικές μυρωδιές από μεζέδες και αύρα Αθηναϊκής συνοικίας δημιουργούν ένα τετράπτυχο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Το «Πετραλώνι» αντλεί έμπνευση από τις κουζίνες των ελληνικών τόπων και φτιάχνει μερικά από τα πιο νόστιμα μεζεδάκια που έχεις φάει ποτέ, σ’έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και οικείο, με άψογο service. Το θρυλικό χοιρινό κότσι από μπούτι με τραγανές κυδωνάτες πατάτες, το κριθαρώτο με γαρίδες, τα πιπεράτα φιλετάκια ψαρονέφρι με άρωμα κονιάκ και φρέσκια σπασμένη πατάτα, πιάτα το ένα καλύτερο από το άλλο, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Λατρέψαμε τις φωλιές μανιταριών σε τραγανό σαλατίνι με γέμιση τυριών, την πεντανόστιμη σαρδέλα φιλεταρισμένη, τραγανή και ζουμερή. Το Πετραλώνι θριαμβεύει και στις σαλάτες του και στις μυθικές ποικιλίες κρεατικών δύο και τεσσάρων ατόμων, εμπλουτισμένες με τα πολίτικα ζουμερά κεμπαπάκια του. Ιδανικά συνοδευτικά για όλα τα πιάτα του, αυστηρά επιλεγμένα αποστάγματα, όπως κρασί από Λήμνο, η ρακή από Κρήτη, το τσίπουρο από Τύρναβο και ούζο Μυτιλήνης. Περισσότερα εδώ

    Λαμπόρι  |Αλκμήνης 23-25, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2130302493

    Χαλαρή ατμόσφαιρα, ωραία μουσική και πεντανόστιμοι παραδοσιακοί μεζέδες που ετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα του, είναι και το τρίπτυχο που κατατάσσει το Λαμπόρι σε place-to-be στα Κάτω Πετράλωνα. Ένας χώρος άψογα εναρμονισμένος με το περιβάλλον της «Πλατείας του Εργάτη», που έδωσε και την έμπνευση για την ονομασία του, το Λαμπόρι διατηρεί την αύρα και την απλότητα ενός μεζεδοπωλείου της γειτονιάς, με τις σύγχρονες πινελιές που κάνουν ένα τέτοιο μαγαζί ακαταμάχητο, όπως είναι το χρώμα, το χαμόγελο του team και… ένα installation με οπίσθιο φωτισμό και φιγούρες από τον Καραγκιόζη. Στο Λαμπόρι θα απολαύσεις από λαχταριστό μαγειρευτό μέχρι μερακλίδικο μεζεδάκι, όλα πεντανόστιμα και σε απόλυτα λογικές τιμές. Το μενού έχει όσα πιάτα χρειάζονται για να είναι κάποιος σίγουρος ότι θα είναι ολόφρεσκα. Λατρέψαμε τις δροσερές του σαλάτες (η ρεγγοσαλάτα με πράσινο μήλο, πιπεριές, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι, σως λαδολέμονο και φρεσκοσπασμένο πιπέρι είναι μια απόκαλυψη!), το τηγάνι του που “κερδίζει” σταθερά τη “μάχη” με την υπερβολή στο λάδι και δημιουργεί μικρά γευστικά “θαύματα”, αλλά και το grill του που ψήνει τις πιο χορταστικές και τίμιες ποικιλίες κρεατικών στην Αθήνα. Λατρέψαμε τον άψογα παρασκευασμένο γαύρο μαρινάτο, το ξυδάτο χταποδάκι, τη ρεβυθάδα Σίφνου σε αυθεντική εκτέλεση σε πήλινο, το εξαιρετικό μοσχάρι με μελιτζάνα, το ψητό ταλαγάνι Μεσσηνίας και τη σπεσιαλιτέ του… το γεμιστό μοσχαρίσιο μπιφτέκι – μια αποκάλυψη! Περισσότερα εδώ

    Ο Δήμαρχος  |Ηούς 56, Πετράλωνα, τηλ. 2103450100

    Ο Δήμαρχος στα Πετράλωνα προπορεύεται μιας πολύ ενδιαφέρουσας τάσης της σημερινής εποχής, της εξέλιξης του πατροπαράδοτου ψητοπωλείου σε grill house, με φανατική προσοχή στην ποιότητα των κρεάτων και προσθήκη πεντανόστιμων πιάτων ελληνικής κουζίνας… σ’έναν χώρο μοναδικά διαμορφωμένο με την ψησταριά σε ανοιχτή θέα και τις μυρωδιές των λαχταριστών εδεσμάτων να σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Σ’έναν προσεγμένο, φιλόξενο χώρο με ρετρό ατμόσφαιρα και urban στοιχεία, το εθνικό μας comfort food, το σουβλάκι, βιώνει όπως θα αντελήφθεις από τον πρόλογο την ιδανική του εκδοχή. Καλαμάκια χοιρινά, κοτόπουλα και μοσχαρίσια παντρεύονται με τις πιο καλοψημένες πίτες και δημιουργούν γευστικές νιρβάνες. Εδώ όμως θα βρεις και μοναδικά πιάτα, όπως μερίδα συκωτάκι γάλακτος, ιδανικά ψημένη, αρνίσια παϊδάκια και μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος. Την πεμπτουσία της κρεατοφαγίας, έρχονται να πλαισιώσουν φανταστικά ορεκτικά, όπως ταλαγάνι, στραπατσάδα, κεφτεδάκια και μανιτάρια πλευρώτους, για σίγουρη και εγγυημένη γευστική απογείωση. Λατρέψαμε δε, τις φρέσκες, δροσερές του σαλάτες, που ευφάνταστα κυμαίνονται από τον παραδοσιακό ντάκο και χωριάτικη στις σπανάκι-μανούρι (με ρόκα, κόκκινη λόλα, μανιτάρια, μαύρο σουσάμι, μέλι και μπαλσάμικο) και το υγιεινό πλιγούρι με ψιλοκομμένα λαχταριστά λαχανικά. Κλείσε το γεύμα σου με μια πορτοκαλόπιτα ή σοκολατόπιτα και θα μας θυμηθείς. Περισσότερα εδώ

    Coffee Dive  |Κειριαδών 52, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103471761

    Η Αποκάλυψη του specialty καφέ ξεκίνησε από τα Πετράλωνα… και αφορά σε μια μοναδική πρόταση με σπάνιους πραγματικά specialty grade καφέδες. Μια ομάδα ανθρώπων με πραγματική αγάπη και δέσμευση για τον τέλειο καφέ που ανέλαβαν την ευθύνη να προσφέρουν στο Ελληνικό κοινό, τον καλύτερο καφέ του κόσμου που μέχρι σήμερα απολάμβαναν μόνο οι καταναλωτές στην μακρινή Αυστραλία και την Ιαπωνία. Αγορές που παραδοσιακά συγκεντρώνουν την ελίτ του specialty καφέ ανά τον κόσμο και στοιχειοθετούν την κατεύθυνση της παγκόσμιας αγοράς του καφέ. Στα Coffee Dive, κάθε φλιτζάνι αποτελεί ένα μοναδικό αποτύπωμα των ιδιαίτερων προτιμήσεων κάθε πελάτη. Το φτιάχνουν αναλύοντας τις γευστικές του προτιμήσεις την οσφρητική του οξύτητα, το βαθμό διάθεσης του πελάτη για γευστική εξερεύνηση, πάντα σε συνάρτηση με τη μοναδική επιτόπια διαδικασία καβουρντίσματος και στιγμιαίας άλεσης για κάθε φλιτζάνι και για όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες καφέ. Ο specialty καφές ισοδυναμεί με το 5-10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Ο χαρακτηρισμός του, δεν ορίζεται κατά προτίμηση των προμηθευτών ή εμπόρων, αλλά βάσει ποιοτικών μετρίσιμων χαρακτηριστικών, όπως: μικροκλίμα της φυτείας, υψόμετρο, ποικιλία, τρόπος συγκομιδής, επεξεργασίας, διαλογή, και γευστικό προφίλ. Και δεν τελειώνει εδώ. Για να αναδειχτεί το μοναδικό γευστικό προφίλ (δηλαδή τα αρώματα και οι επιγεύσεις) κάθε καφέ και να συνεχίσει να πληροί τα κριτήρια specialty, πρέπει ο κάθε καφές να καβουρντιστεί και να παρασκευαστεί σύμφωνα με ειδική συνταγή. Περισσότερα εδώ

    Νόνα  |Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2130440103

    Στη πάντοτε νοσταλγική και με άρωμα παλιάς γειτονιάς περιοχή των Πετραλώνων, τα τελευταία 5 χρόνια η Νόνα μας υποδέχεται στο ζεστό χώρο της με καλομαγειρεμένα, πεντανόστιμα πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, σαν συνταγές γιαγιάς. Στο δίχωρο εστιατόριο, που αποτελείται από την cozy σάλα και την ευρύχωρη και καταπράσινη αυλή με σημείο αναφοράς ένα δέντρο ελιάς (που λειτουργεί και τον χειμώνα αφού κλείνει η οροφή), λαχταριστοί μεζέδες ξετρυπώνουν από την κουζίνα και σερβίρονται από το πιο χαμογελαστό κι ευγενικό team που έχουμε συναντήσει. Στο μενού φιγουράρουν πατροπαράδοτα πιάτα μεζεδοπωλείου που δικαιώνουν την αίσθηση του παλαιού σπιτικού και που εδώ βιωνουν την ιδανική εκδοχή τους. Τηγανιές κοτόπουλου ή χοιρινού, μοναδικές ποικιλίες κρεατικών σε γενναίες ποσότητες, μπριζολάκια με χαλούμι, μέλι και μουστάρδα, κοτόπουλο τυλιχτό με πολύχρωμες πιπεριές – όλα μαγειρεύονται στην ανοιχτή κουζίνα, με φανατική προσοχή στη ποιότητα και την ελληνικότητα των κρεάτων (τα οποία η Νόνα προμηθεύεται από Πετραλωνίτικο κρεοπωλείο). Στο μέτωπο των ορεκτικών, η “γιαγιά” θριαμβεύει με την χειροποίητη τυροκαυτερή της, τη βελούδινη φάβα Σαντορίνης, τους μανιταροκεφτέδες (ένα πιάτο που δε συναντάμε συχνά και που μας ενθουσίασε), τα παντζάρια με κρέμα τυριού που “εθίζουν”, τις μετσοβίτικες φλογέρες με μετσοβόνε, έμενταλ και κασέρι. Το μενού ολοκληρώνουν τα πεντανόστιμα μαγειρευτά της, τα οποία πολλοί κάτοικοι “τιμούν” σε καθημερινή βάση με take away (δοκίμασε τα σμυρνεϊκα σουτζουκάκια και θα μας θυμηθείς)!