spot_img
More

    The Beer Guide: Οι καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσεις ψαγμένες μπύρες στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της ζυθοποιίας στην Ελλάδα αλλά και οι κοινότητες των απανταχού beer lovers που δοκιμάζουν, αξιολογούν και μοιράζονται τις εμπειρίες τους σχετικά με την μπύρα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Νέες συνταγές, νότες, επιγεύσεις, ζυμώσεις, lager, pils, ξανθές, σκούρες, ο κόσμος της μπύρας είναι ανεξάντλητος και συναρπαστικός. 

    Λέγεται ότι η συνάντησή της με τον πρόγονό μας, έγινε τυχαία πριν από τουλάχιστον 6 με 8 χιλιάδες χρόνια. Μετά από μια βροχερή νύχτα σ’ ένα δοχείο της εποχής, τα αποθηκευμένα δημητριακά είχαν αρχίσει μια περίεργη διαδικασία. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, τότε έγινε η γνωριμία. Το ανθρώπινο είδος – και συγκεκριμένα οι Σουμέριοι – γνώρισαν την μπύρα της εποχής.

    Η λαχτάρα για μπύρα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική αγάπη, με την απλή συνειδητοποίηση του τί είναι και πως φτιάχνεται. Για την παραγωγή της μπύρας είναι απαραίτητα τέσσερα βασικά συστατικά: νερό, βύνη (malt), λυκίσκος (hops) και μαγιά (yeast). Η ζυθοποίηση ξεκινάει με τη διαδικασία της σακχαροποίησης (mashing). Σε αυτό το στάδιο, η βύνη αφού θρυμματιστεί, βυθίζεται σε ζεστό νερό, ώστε να παραχθούν ζυμώσιμα σάκχαρα, δίνοντας ταυτόχρονα γεύση και χρώμα στο νερό, που πλέον λέγεται γλεύκος (wort). Στο επόμενο στάδιο, η βύνη απομακρύνεται και το γλεύκος βράζεται με την προσθήκη λυκίσκου, ο οποίος θα δώσει στο γλεύκος την επιθυμητή πικράδα, αλλά και τα χαρακτηριστικά του αρώματα. Αφού το γλεύκος κρυώσει, μεταφέρεται σε δοχεία, όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης (fermentation). Η ζύμωση γίνεται με την προσθήκη μαγιάς, η οποία καταναλώνει τα σάκχαρα που περιέχει το γλεύκος και παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, ακολουθεί η ενανθράκωση (carbonation) και η εμφιάλωση της μπύρας. Η λέξη μπύρα προέρχεται από το λατινικό «bibere» που σημαίνει «ποτό».

    Η μπύρα είναι επίσης απείρως υγιεινή: 1. Κάνει καλό στην καρδιά, γιατί αποσυμπιέζει από το άγχος, τον κύριο παράγοντα των καρδιακών επεισοδίων. 2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β που προέρχεται από τη μαγιά. 3. Σύμφωνα με το Tafts University, δυναμώνει τα κόκκαλα αφού αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στα κόκκαλα. 4. Περιέχει αντιοξειδωτικά – περισσότερο κι από το κρασί, το πράσινο τσάι και τα προϊόντα σόγιας. 5. Μετά από Φινλανδική έρευνα, έχει αποδειχθεί ότι ένα ποτήρι μπύρα μειώνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά κατά 40%. 6. Είναι η τέλεια πηγή ηλεκτρολυτών μετά από σωματική άσκηση. 

    Με το που πιάνουν οι ζέστες και ο υδράργυρος εγκαθίσταται στους 30 βαθμούς η μπύρα τραβιέται σα νερό. Γι’αυτό σκαλίσαμε κάθε γειτονιά της Αθήνας για να ανακαλύψουμε τις διευθύνσεις στις οποίες θα βρεις τις πιο ψαγμένες, τις πιο εξωτικές, τις πιο ιντριγκαδόρικες μπύρες. 

    The Local Pub Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 6940864443

    Το Local Pub αποπνέει τη χροιά μιας αυθεντικής βρετανικής Pub. Το στήσιμο του μαγαζιού είναι ακριβώς όπως θα το έβρισκες σε αντίστοιχες του Λονδίνου ή του Δουβλίνου. Εδώ ισχύει το self service, τα αγγλικά ποτήρια του ενός pint, μουσικές από ska, punk και heavy metal έως bluegrass, jazz και soul, σε ντεσιμπέλ που σου επιτρέπουν να συνομιλήσεις, no smoking κανόνες μέσα στην αίθουσα από την αρχή της λειτουργίας του και βέβαια άκρως παρεΐστικο κλίμα. Το Local Pub, έχει συμπεριληφθεί στα 21 καλύτερα beer bars του κόσμου σύμφωνα με το Thrillist, αλλά και βραβευθεί από το αμερικάνικο site RateBeer και το αξίζει με το παραπάνω, καθώς εδώ μιλάμε για τον ναό της μπύρας. Στο ρόστερ της draft, συμπεριλαμβάνονται 21 διαφορετικά βαρέλια που συνεχώς αλλάζουν, γι’ αυτό και δεν θα βρεις κατάλογο, καθώς και 60-70 ετικέτες στα ψυγεία με προέλευση από Ευρώπη, Αγγλία, Η.Π.Α., αλλά και ελληνικές μικροζυθοποιίες καθώς ο ιδιοκτήτης Φώτης Αναστασίου πολύ σοφά ακολουθεί τον όρο local globality, δηλαδή, το να στηρίζεις κάθε τι τοπικό αλλά συγχρόνως έχεις ανοιχτούς ορίζοντες προς τα trends της μπύρας παγκοσμίως. Δίπλα ακριβώς από την Pub, θα βρεις το μικροζυθοποιείο του Φώτη, όπου κυριολεκτικά θα γευτείς ότι πιο φρέσκο μπορεί να πιει κανείς σε μπύρα. Η Ζυθοποιία Αναστασίου είναι και επίσημα η μικρότερη ζυθοποιία (από άποψη όγκου παραγωγής) στην Ελλάδα, μία από τις ελάχιστες στην Αττική και η μοναδική στα βόρεια προάστια, παράγοντας γνήσιο τοπικό ζύθο. Περισσότερα εδώ

    Beer Alley Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2168008449

    Τρία είναι τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται μια μπυραρία για να απογειωθεί: πολλές, καλές κι ενδιαφέρουσες μπύρες, νόστιμη (κατά κανόνα κρεατοφαγική) κουζίνα για τέλεια food pairings και ζεστή ατμόσφαιρα που εξασφαλίζεται από την αισθητική του χώρου μέχρι τη μουσική για τις χαλαρές στιγμές απόλαυσης. Με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει κόκκινο και με τη μπύρα να πίνεται δροσερή-δροσερή σα νερό στην όαση, το Beer Alley σαφώς βάζει τσεκ σε όλα τα παραπάνω, προσφέροντας ως μπόνους μια κατάφυτη, υπέροχη αυλή, για αξέχαστες καλοκαιρινές εξόδους. Πέρα από την κεντρική σάλα, με industrial αισθητική που ενισχύεται από πιο «παραδοσιακά» στοιχεία pub, η δράση του Beer Alley ξεδιπλώνεται σε επιμέρους χώρους, αλλά και ορόφους, στους οποίους πάντα θα υπάρχει κάποιο διακοσμητικό που τραβά την προσοχή – από αμέτρητα μπουκάλια μέχρι κάδρα και άλλα που λάμπουν μπροστά από κρυφούς φωτισμούς. Η μπύρα μπαίνει εδώ σε πρώτο πλάνο, με 60+ ετικέτες που σαγηνευτικά σε προσκαλούν να τις ανακαλύψεις μέσα από ένα άκρως επεξηγηματικό κατάλογο. Η απ’άκρη-σ’άκρη επιβλητική μπάρα που δεσπόζει στα αριστερά της εισόδου έχει σαν background 6 taps με best sellers αλλά και guest προτάσεις για όλα τα γούστα, που αντλούνε τη φρεσκάδα τους από τον ψυκτικό θάλαμο που θα παρατηρήσεις πίσω από γυάλινες επιφάνειες. Περισσότερα εδώ

    Αλχημιστής Beer Bar 25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, τηλ. 2167004245

    Μια πραγματικά εντυπωσιακή μπάρα «οπλισμένη» με  21 διαφορετικά taps, 100 διαφορετικές ετικέτες σε κουτάκια και μπουκάλια στα ψυγεία, πιάτα εντυπωσιακά που πλαισιώνουν άριστα κάθε τύπο μπύρας και βέβαια μουσική σε rock και metal ρυθμούς, τα πάντα εδώ είναι στοιχεία μιας καθαρόαιμης μπυραρίας που αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για να απολαύσεις τις μπύρες ακριβώς όπως πρέπει. Στον Αλχημιστή θα βρεις craft beers, δηλαδή μικρές παραγωγές, φροντισμένες με την ενέργεια και την φροντίδα  του ανθρώπινου χεριού, που δίνουν στην μπύρα ανώτερη ποιότητα. Η προέλευση τους, ανεξαρτήτως είδους, Pale Ale, IPA, Imperial Stout, από όποιο σημείο του κόσμου μπορεί να βάλει ο νους σου. Ευρώπη, Αμερική Σκανδιναβία, μερικές από τις τιμώμενες χώρες αλλά και αρκετές ετικέτες από ελληνικές ζυθοποιίες, με ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο αντικείμενο. Από τα 21 taps (κάνουλες) της μπάρας, οι πέντε σερβίρουν τις σταθερές αξίες του Αλχημιστή, ενώ οι υπόλοιπες 16 ανανεώνονται κάθε βδομάδα με guest μπύρες, ώστε να εμπλουτίζεις τη γευστική εμπειρία, εμβαθύνοντας ακόμα πιο πολύ τις γνώσεις σου και ανοίγοντας τους ορίζοντές σου. Αν είσαι ειδήμων στη ζυθοποσία, ξέρεις ήδη ότι ο κατάλληλος τρόπος κατανάλωσης, είναι σωστά σερβιρισμένη μπύρα στην κατάλληλη θερμοκρασία και σίγουρα συνοδευόμενη από ανάλογο φαγητό, που αναδεικνύει τη γεύση της και δημιουργεί τις ιδανικότερες συνθήκες απόλαυσης. Περισσότερα εδώ

    Beerla Bar 25ης Μαρτίου 21, Αργυρούπολη, τηλ. 2109928767 

    Ροκ, με industrial περιβάλλον και ξύλινες επιφάνειες που σε συνδέουν ταυτόχρονα με τον ρυθμό της γειτονιάς, το Beerla έχει γίνει συνώνυμο με τις αξέχαστες βραδιές, τα ξέφρενα πάρτι, τις πληθωρικές ποικιλίες που τους χορταίνουν όλους, κι ασφαλώς τα τέλεια ποτά. Στο βάθος, διαχρονικά φιγουράρει μια original ταχυδρομική μηχανή Ariel, που χρησιμοποιούσε ο Κυρ-Τάσος για να κάνει διανομές από το πρώτο μανάβικο της περιοχής, τα χρόνια από το 1922 μέχρι το 1967.  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι custom κατασκευές, από την απ’άκρη-σ’άκρη μπάρα που φιγουράρουν οι 4 «βρύσες» μέχρι τους τοίχους με τα posters και τις οθόνες που σε βραδιές αγώνων γίνονται το focus των θαμώνων. Εδώ θα βρεις ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ζυθική σκηνή – από Septem και Duvel, μέχρι Flaros, Jasmine και Noctua με άπειρες επιλογές σε Weisse, Lager-Pils, μαύρες, κόκκινες, Ale και δεν συμμαζεύεται. Ο σερβιτόρος είναι ο άνθρωπός σου και σωτήρας των αναποφάσιστων. Πες του τα γούστα σου κι εκείνος θα σου φέρει την καλύτερη. Θα πας για μπύρα αλλά θα ανακαλύψεις πολλά ακόμη. Για παράδειγμα, ο head bartender Γιώργος Γεωργόπουλος μονίμως δημιουργεί κάποια signatures όπως το ομώνυμο Beerla, ενώ στα shakers του μιξάρει με ακαταμάχητη μαεστρία τα classics. Δίπλα σου θα βρεις πολλές παρέες, αφού το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο. Περισσότερα εδώ

    L.draft Beerstreet Χρυσοστόμου Σμύρνης 124, Μοσχάτο, τηλ. 2109483135 

    Άνοιξε το 2007 σ’έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Μοσχάτου – τη Χρυσοστόμου Σμύρνης – κι έκτοτε έχει γίνει η απόλυτη ανάπαυλα στην ημέρα γηγενών κατοίκων και μη. Ο κατάλογός της φιλοξενεί έναν γενναίο αριθμό σε ετικέτες από κάθε σπιθαμή της γης – 135 στο σύνολο – εκ των οποίων 6 draft, και πολλές ελληνικές μικροζυθοποιίες. Ο ρόλος της ομάδας του είναι να καθοδηγεί τον επισκέπτη στο να γνωρίσει καινούριες γεύσεις ή ακόμα και να τον παροτρύνει να παραγγείλει κάτι που θα ταιριάξει με την διάθεση της στιγμής. Οι αγαπημένοι τους πελάτες είναι αυτοί που λένε πως δεν πίνουν μπύρα. Εκεί ξεκινάει η μύηση και απομυθοποίηση της κλασικής μπύρας και η γνωριμία με το νέο ρεύμα των δημιουργικών, εξαιρετικών ζύθων που μας προσφέρει η παγκόσμια παραγωγή. Το μαγαζί μοιράζει τη δράση του ανάμεσα σε 3 χώρους: ένας για διασκέδαση και αποσυμπίεση, με μπιλιάρδα και darts – στα πρότυπα δημοφιλών pubs του εξωτερικού, σ’ένα υπέροχα διαμορφωμένο περιβάλλον – την κυρίως σάλα που εμπνέεται από την Πράγα και τα μεσαιωνικά σοκάκια της, την αλχημία και την παράδοση της μπύρας, όπως θα μπορούσες να την αφουγκραστείς μέσα από τον μύθο της, και τον κατάφυτο κήπο του, που σε απομονώνει τόσο-όσο από τους ρυθμούς της γειτονιάς. Η κουζίνα της L.draft είναι από μόνη της ένας λόγος να την επισκεφθείς κι αυτό όσοι έχουν δειπνήσει εκεί το γνωρίζουν καλά (και γίνονται οι πιο πιστοί πελάτες της). Η gastropub φιλοσοφία ξεδιπλώνεται σε comfort, ευπαρουσίαστα και πεντανόστιμα πιάτα φτιαγμένα με σύγχρονες τεχνικές που ενθουσιάζουν και τον πιο απαιτητικό. Περισσότερα εδώ

    Xrysostomio Rock Bar Κερασούντος 4, Αιγάλεω, τηλ. 2105989409 

    Για τους γνώστες, το Xrysostomio δεν είναι άλλο ένα bar ή μπυραρία. Είναι κάτι μεταξύ θρύλου και θεσμού, αφού τόσο η διάρκειά του στον χρόνο, όσο και το μεγάλο του αντίκτυπο σε κάθε ηλικία, το έχουν αναγάγει στην απόλυτη «συντεταγμένη» για όσους αναζητούν αυτή την πολύτιμη ανάπαυλα στην ημέρα τους, συνοδεία μπύρας ή ποτού. Τέλη 70’s, μια Ελλάδα τελείως διαφορετική από τη σημερινή, κι ο Γιάννης Ξενάκης μεταμορφώνει το πατρικό του σε ένα rock bar με ιδιαίτερο χαρακτήρα, δίνοντας του το όνομα Xrysostomio, προς τιμήν του του πατέρα του. Το μαγαζί κατευθείαν γίνεται σημείο αναφοράς για όλους αυτούς που εκτιμούν την καλή rock μουσική, έχοντας μια από τις μεγαλύτερες συλλογές βινυλίων στην χώρα, ενώ σερβίρει καθαρά ποτά και τις πιο δημοφιλείς μπύρες της εποχής. Fast forward στο σήμερα και το Xrysostomio έχει περάσει στα χέρια της κόρης του Γιάννη, Ελισσάβετ Ξενάκη, η οποία διατηρεί ατόφια τη φλόγα του, ενώ παράλληλα το ανανεώνει και το φρεσκάρει διαρκώς με πρωτοποριακές ιδέες και ανάλαφρη διάθεση για να το επανασυστήσει στις νέες γενιές. Τα parties δίνουν και παίρνουν, η παρέα μεγαλώνει, η αγάπη της Ελισάβετ για τις μοτοσυκλέτες το καθιστά στέκι των απανταχού bike lovers. Μια ιστορία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν σκυτάλη, με πολλά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίστηκαν εδώ, ερωτεύτηκαν, έκαναν παιδιά και τα παιδιά τους είναι τώρα θαμώνες. Πόσα μαγαζιά μπορούν να το ισχυριστούν αυτο; Περισσότερα εδώ

    Tapfield Ναυάρχου Αποστόλη 4, Αθήνα, τηλ. 2103221923

    Ήτανε να ανοίξει τον Μάρτιο του 2020 – ίσως τον μήνα των μεγαλύτερων ανατροπών στη ζωή μας στη νεότερη ιστορία – αυτό όμως δεν το απέτρεψε από το να φέρει το ίδιο ανατροπές στον τρόπο που αφουγκραζόμαστε και απολαμβάνουμε την μπύρα τον Μάΐο της ίδιας χρονιάς. Το Tapfield είναι ένα νέο concept μπυραρίας – συγκεκριμένα taproom – που μέσα από 23 βρύσες (taps) και αμέτρητα μπουκάλια φιλοδοξεί να μας μυήσει στην ποιοτική, δημιουργική, φρέσκια μπύρα, όπως μόνο μια μικρή παραγωγή μπορεί να προσφέρει. Το Tapfield είναι το επιχειρηματικό «παιδί» του Μίλτου Πίσκοπου, ο οποίος – όντας ο ίδιος λάτρης της μπύρας που ξεφεύγει από τα τετριμμένα – αποφάσισε να μετατρέψει το πάθος του σε δουλειά (και καλά έκανε καθώς όταν αγαπάς κάτι το κάνεις καλά). «Προσπαθούμε να συστήσουμε στον κόσμο την ελληνική μικροζυθοποιία επιλέγοντας ετικέτες μετά από μεγάλη και εντατική έρευνα. Θα έλεγα ότι ο κατάλογος διαμορφώνεται από ό,τι πιο ποιοτικό και ψαγμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην brew σκηνή. Οι περισσότερες είναι φρέσκιες και απαστερίωτες. Μεταφέρονται σε ψυγεία και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν». Το Tapfield είναι το επιχειρηματικό «παιδί» του Μίλτου Πίσκοπου, ο οποίος – όντας ο ίδιος λάτρης της μπύρας που ξεφεύγει από τα τετριμμένα – αποφάσισε να μετατρέψει το πάθος του σε δουλειά (και καλά έκανε καθώς όταν αγαπάς κάτι το κάνεις καλά). «Προσπαθούμε να συστήσουμε στον κόσμο την ελληνική μικροζυθοποιία επιλέγοντας ετικέτες μετά από μεγάλη και εντατική έρευνα. Θα έλεγα ότι ο κατάλογος διαμορφώνεται από ό,τι πιο ποιοτικό και ψαγμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην brew σκηνή. Οι περισσότερες είναι φρέσκιες και απαστερίωτες. Μεταφέρονται σε ψυγεία και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν». Περισσότερα εδώ

    Beer on Us Καραολή και Δημητρίου 5, Βύρωνας, τηλ. 2114081660

    Το Beer on Us στον Βύρωνα μας έχει καλυμένους, με μια μεγάλη γκάμα σε ψαγμένες ετικέτες που εστιάζουν στην ελληνική μικροζυθοποιΐα, αλλά και πλήθος προτάσεων σε φαγητό για να τις συνοδεύσεις. Κι όλα αυτά, στην πιο όμορφη περατζάδα της Καραολή Δημητρίου, που σε συνδέει άμεσα με τον ρυθμό της πόλης. Το Beer on Us σηματοδοτεί την πορεία του με μια λογική local εξόδου, που όμως κάνει και πολύ κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας να απαρνιέται τη γειτονιά του έστω για λίγο για να το επισκεφθεί. Και πως να μην την απαρνιέται, όταν εδώ βρίσκεις επιλογές όπως η Corfu Red Ale από καραμελωμένη βύνη και μαγιές με φρουτώδη αρώματα, την Blame the Sun, με τροπικό χαρακτήρα και ginger, τροπικά φρούτα κι επίγευση lime ή την Θεσσαλονικιά Νύμφη, με το ανθώδες άρωμά της και την ήπια πικράδα των 5 λυκίσκων.  Στην φιλοσοφία του ιδανικού pairing με τα μπουκάλια και τις βρύσες του, το Beer on Us σερβίρει γενναίες μερίδες σε ποικιλίες κρεατικών – άψογα μαριναρισμένες και ψημένες – πεντανόστιμα burgers, αναζωογονητικές σαλάτες, και χορταστικά σνίτσελ, τα οποία μάλιστα χειραφετούνται και του μαγαζιού και μπορείς να παραγγείλεις επίσης με delivery τηλεφωνικά ή μέσω efood. Περισσότερα εδώ

    Monster Burgers & Beers Πρωτογένους 8, Ψυρρή, τηλ. 2103250324 

    Μας «συστήθηκαν» στο Street Food Festival και τα βρίσκαμε μέχρι πρότινος στον Χολαργό, στο Garden4 όπου ξετρέλαιναν θαμώνες και παραγγελιοδέκτες σαν shop in shop. Από τον περασμένο Άυγουστο «ανεξαρτητοποιήθηκαν» και και μας υποδέχονται στην πιο χρωματιστή, ζωντανή και πολυσυλλεκτική γειτονιά της Αθήνας, στου Ψυρρή. Τα Monster Burgers είναι δημιούργημα του Γιώργου Σταυρακάκη – που έχει 20 χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και είναι κιθαρίστας στην Psychedelic Doom Band Automaton – και της Κατερίνας Μπακάλου, που είναι αρχιτέκτονας και εικαστικός κι έχει επιμεληθεί το υπέροχο σκηνικό του μαγαζιού που παραπέμπει σε καθαρόαιμο αμερικανικό diner βγαλμένο από το Pulp Fiction. Ο πρώτος μετουσίωσε όλο του το know-how στο κρέας σε ζουμερά, signature burgers, αλλά και τις εκτενείς μουσικές του γνώσεις στην proto-metal των 70’s που ακούγεται από τα ηχεία, και η Κατερίνα εμπνεύστηκε και κατασκεύασε τον «καμβά» για να λάβουν χώρα όλα τα παραπάνω. Μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει, στη ζωή αλλά και στη δουλειά. Τιμώντας το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του, το «Beers», το Monster Burgers σερβίρει δροσερές μπύρες, από μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα, που περιλαμβάνει την κρητική Αιξ (σε αποκλειστικότητα στην Αθήνα), αλλά και Brewdog, Stone, Beavertown κ.α. που δένουν ιδανικά με τις γευστικές του προτάσεις. Μην παραλείψεις να διαλέξεις για τις πατάτες σου κάποια από τις χειροποίητες σως που μόνο εδώ θα βρεις, όπως την beer sauce, την «la vache qui rit» sauce ή την pickle sauce. Περισσότερα εδώ

    München – My way by Erich Διονύσου 47, Μαρούσι, τηλ. 2108033424 

    Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Γερμανός chef γνώρισε τη γυναίκα των ονείρων του στην Ελούντα της Κρήτης όπου εργαζόταν το 1993, και της είπε «Ιch liebe dich και θα μείνω στην Ελλάδα». Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια σκληρής και γεμάτης εμπειρία δουλειάς στην Ευρώπη και αλλού, γεννήθηκε ένα λιλιπούτειο εστιατόριο στα Μελίσσια το 2009. Η φήμη του διαδόθηκε σαν ντόμινο, και θέλοντας να ανταποκριθεί στον ολοένα αυξανόμενο κόσμο και τις άριστες κριτικές που το «αγκάλιασαν», το «Μünchen» μεταφέρθηκε το 2015 στον πεζόδρομο της Διονύσου στο Μαρούσι,σ’ένα μεγαλύτερο χώρο – μια υπέροχη παλιά μονοκατοικία, η οποία μετατράπηκε σε μια εντυπωσιακή βαυαρέζικη pub. Εδώ, λαμβάνει χώρα καθημερινά ένα άτυπο «Octoberfest», όπου κάπου ανάμεσα στην πληθώρα από βαρελίσιες (9 τον αριθμό), τα 38 εισαγόμενα μπουκάλια (κάποια από τα οποία θα βρεις μόνο εδώ) και τις χορταστικές μερίδες παραδοσιακών γερμανικών και αυστριακών συνταγών, ο επισκέπτης βρίσκει την απόλυτη γευστική νιρβάνα. Το εστιατόριο μοιράζει τη δράση του ανάμεσα στο ισόγειο – με τα αναρίθμητα σουβενίρ, τις γκραβούρες και τις γιγαντοαφίσες από τις ζυθοποιΐες, τον πανέμορφο, καταπράσινο κήπο (καιρού επιτρέποντος) και τον πρώτο όροφο που έχει δημιουργηθεί για τους ποδοσφαιρόφιλους που μπορούν να παρακολουθήσουν ανενόχλητοι αγώνες της Bundesliga ή όσους θέλουν τη δική τους privé βραδιά ζυθοκατάνυξης, με μια König Ludwig Weiss, μια Rothaus, μια Hofbräu Münchner ή συνδυασμούς αυτών και άλλων. Περισσότερα εδώ