spot_img
More

    Mία «Λέσβος» στα Εξάρχεια

    Κάτι από ούζο και γαζία θα έλεγες πως μυρίζεις πλησιάζοντας στη Λέσβο στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Κι ενώ είσαι στην καρδιά της Αθήνας, ξαφνικά η ατμόσφαιρα αλλάζει, σαν να αλλάζουν και τα πρόσωπα…Σαν να αλλάζει κι η διάθεση… Σαν να αλλάζει κι ο αέρας και γίνεται νησιωτικός… 

    Σε μία εποχή που τα παλιά κλασσικά μεζεδοπωλεία και ουζερί αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν και οι  παρεΐστικες καταστάσεις γίνονται διπλά τραπέζια σε εστιατόρια διάσημων και βραβευμένων, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στη Λέσβο θα σε μεταφέρουν με το καλησπέρα, έστω και νοητά, στο νησί τους μία καλοκαιρινή βραδιά με ίσως λίγο καύσωνα.

    Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 τα δύο αδέλφια Γραμμέλη, φεύγουν από το νησί τους και ανοίγουν το 1967 το μαγαζί που αποτέλεσε σημείο συνάντησης όλο των Λέσβιων που είχαν έρθει στην Αθήνα αλλά έψαχναν όλους τους τρόπους για να κρατήσουν ενωμένους τους δεσμούς με το νησί.

    Έγινε στην αρχή στέκι δικηγόρων, μετά στέκι πολλών καλλιτεχνών, πολιτικών και δικηγόρων. Από τα τραπέζια της Λέσβου έχουν περάσει πολλές και σημαντικές προσωπικότητες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Θανάσης Βέγγος, ο Νίκος Ξανθόπουλος και πολλοί άλλοι, γνωστοί ή όχι αλλά έκαστος στο είδος του.

    Το 2007, ο κ. Μιχάλης Γιαννέλης, πρώην θαμώνας του ουζερί, αγοράζει τη «Λέσβο» με έναν καλό του φίλο, για να μην χαθεί η παράδοση του μαγαζιού και πάει σε χέρια όχι μυτιληνιά. Και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα.

    Καραφάκι καραφάκι θα μάθεις την ιστορία του μαγαζιού, δοκιμάζοντας το εξαιρετικό τηγανητό ψάρι, πάντα φρέσκο αλλά και τους τηγανητούς κεφτέδες αν δεν είσαι τόσο…θαλασσινός.

    Είτε βουνό είτε θάλασσα όμως, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις κολοκυθοκεφτέδες με μυρωδικά και τυρί,λαδοτύρι που συνοδεύει κάθε πιρουνιά είτε ωμό είτε ψημένο,το ψητό χταποδάκι και τα  Ρεβίθια Λισβορίου (ΠΟΠ) που είναι του ονείρου. Ζουμερές σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές για να βουτήξεις το φρέσκο ψωμί σου, γιατί το ψάρι, το ψωμί κι η σαλάτα θέλουν σίγουρα χέρι…

    Θα δοκιμάσεις αυθεντικό ούζο Μυτιλήνης, από ετικέτες που δεν μπορείς να βρεις αλλού αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι του ούζου, θα βρεις κρασί χύμα αλλά και αποστάγματα για κάθε πιάτο που θα επιλέξεις.

    Αν οι μέρες είναι λίγο πιο ψυχρές, μπορείς να χωθείς στο φιλόξενο και cozy εσωτερικό του μαγαζιού ή στο μικρό πατάρι ώστε να βλέπεις πανοραμικά το χώρο. Αν όμως οι ζέστες γίνουν λίγο πιο έντονες το πεζοδρόμιο της Μπενάκη και η μυρωδιά της γαζίας που μπλέκεται με το ούζο και το τσίπουρο, θα κάνουν τα βράδια σου πιο ανέμελα και σίγουρα πιο…καλοκαιρινά…

    Ουζερί Η Λέσβος
    Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα, τηλ. 2103814525
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    8 εστιατόρια στην Αθήνα που μιλούν… άπταιστα ιταλικά (+8 iconic πιάτα από 8 περιοχές της Ιταλίας)

    Όταν ακούς για ιταλική κουζίνα, ο νους σου κατευθείαν πηγαίνει σε πλούσιες μακαρονάδες και πίτσες. Και όχι άδικα, αφού...

    10+2 κορυφαία barber shops στην Αθήνα για το απόλυτο grooming

    Στο εγγύς παρελθόν, κάτι μαγικό συνέβαινε στα μπαρμπέρικα. Ένας μοναδικός δεσμός αναπτυσσόταν μεταξύ του μπαρμπέρη και του πελάτη του,...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot