spot_img
More

    Φάμπρικα του Ευφρόσυνου: Ψυχή, γεύση και πολλά ακόμα σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αθήνας

    Aν προσεγγίσεις το Κουκάκι με τα πόδια, διασχίζοντας την Συγγρού και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, μόνο τότε θα καταλάβεις την αστική του ταυτότητα, την εγγύτητα μιας χαμένης για πάντα γειτονιάς. Αυτής που χάθηκε όταν η λεωφόρος απομάκρυνε το σχόλασμα του Φιξ με τις νεόκτιστες πολυκατοικίες, εκείνες που σιγά-σιγά καταβροχθίζουν τα ταπεινά νεοκλασικά. Ανάμεσα στις 2 πραγματικότητες, σαν γέφυρα με το παρελθόν και το μέλλον, η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου σερβίρει κουζίνα ζεστή σαν αγκαλιά, συνδυασμένη με κρασιά της απόλυτης αρμονίας.

    Από την είσοδο αφουγκράζεσαι μια διαφορετική, ιδιοσυγκρασιακή αισθητική: μωσαϊκό στο πάτωμα, αντικέ τραπεζοκαθίσματα, ξύλο και μέταλλο σε σύμπνοια και απόδοση σπιτική, σα να βρίσκεσαι φιλοξενούμενος σε έναν χώρο με κουλτούρα και πλούσια ιστορία. Και βρίσκεσαι. Το μαγαζί παλιά ήτανε συνεργείο – ίσως γι’αυτό ζωγραφίστηκε και το εμβληματικό πλέον mural με τον τελευταίο Σέρβο ακροβάτη στον γύρο του θανάτου. Το Σέρβικο στοιχείο δεν είναι τυχαίο, αφού ο Γιώργος Γκάτσος, ο προσηνής chef, σπούδασε θεολογία στο Βελιγράδι (εξού και ο προστάτης των μαγείρων στο όνομα του μαγαζιού), και αναβίωνει αυτή την ανεπιτήδευτη, σλάβικη ομορφιά στο περιβάλλον του εστιατορίου του.

    Ό,τι κι αν δοκιμάσεις εδώ διέπεται από μια απλότητα που όμως δεν είναι λιτότητα. Ξέχνα ό,τι είχες στο συνειδητό και το ασυνείδητό σου για τα λαχανικά, το ψάρι, το λάδι. Στην Φάμπρικα η αέναη προσωπική αναζήτηση, η έρευνα εις βάθος, φέρνει προϊόντα φυσικής και βιολογικής καλλιέργειας, φέρνει ψαροτούφεκο, φέρνει κρίταμο από την Ικαρία, καβουρμά από την Κομοτηνή,  ελιά από την Κυνουρία, φέρνει το μόχθο του μικροπαραγωγού που δεν είναι καν παραγωγός στο πιάτο σου. Τα πάντα φτιάχνονται από την αρχή, από τους ζωμούς μέχρι τα ζυμαρικά, ώστε να εκφραστεί η κάθε γεύση χωρίς προσποίηση, να είναι ευδιάκριτος στο στόμα ο κάμπος κι η θάλασσα. 

    Τα βαρένικα είναι γεμιστά ζυμαρικά, που έφεραν οι πόντιοι από τη Ρωσία. Μοιάζουν με τα ρωσικά πελμένι και τα ιταλικά τορτελίνι, είναι διαδεδομένα στη Σερβία και πεντανόστιμα, η Φάμπρικα τα σερβίρει με ψάρι ημέρας ή κιμά. Τα σιγομαγειρεμένα στηθόπλευρα στο φούρνο – λουκούμι – η γίδα σούπα μπουκιά και συγχώριο. Στην εξορία της μαγειρικής καρδιάς, υπάρχει ακόμα φλόγα! Υπέροχος καβουρμάς με αυγά, πιάτο απλό αλλά με ζεστασιά, εξαιρετικό και το αρνί με γκόγκες, ένα ζυμαρικό κυρίως της αρβανίτικης κουζίνας που ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία της αγροτικής μαγειρικής, ρουστίκ, τρώγεται απνευστί. Η σύγχρονη γαστρονομία τώρα μόνο αρχίζει να ψελλίζει, να εντυπωσιάζεται από τις ωφέλειες της απλότητας που γίνεται μεγαλείο μέσα από την ψαγμένη, αληθινή πρώτη ύλη και την σωστή τεχνική. 

    Με δεδομένο ότι η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις κάθε πιάτου – ευφραίνοντας ταυτόχρονα την καρδίαν – και με την αρωγή της συνιδιοκτήτριας και έμπειρης σομελιέ Αθηνάς Τσώλη, η Φάμπρικα είναι το απόλυτο spot του ψαγμένου wine lover: Στην κάβα του πάνω ορόφου ο επισκέπτης θα βρει μια ιδιαίτερη λίστα με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και τον μικρό παραγωγό – όχι μόνο σε φυσικά κρασιά που είναι η τάση – αλλά και σε μια ολοζώντανη αντανάκλαση στα αμπελοτόπια και τις προσωπικότητες τους. Δεν λείπουν δε ετικέτες από Ιταλία και Γαλλία. 

    Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένα τολμηρό εγχείρημα γιατί επενδύει στη συνεργασία, στο κάθε επιμέρους υλικό, είναι μια κουζίνα ψυχής που περιλαμβάνει ταξίδια, ψάξιμο, ξενύχτια και ξύπνημα τα χαράματα για παραλαβές. Είναι μια εμπειρία που οφείλεις να προσφέρεις στον εαυτό σου για να καταλάβεις την αξία του αληθινού φαγητού, που είναι το τελευταίο προπύργιο που μας συνδέει με το ρομαντικό παρελθόν. 

    Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
    Αναστασίου Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Κουκάκι, τηλ. 2109246354
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    4 μέρη για αυθεντική κρητική κουζίνα στην Αθήνα

    Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε όχθη της πόλης, με ένα άρωμα πατρίδας που φαίνεται να...

    The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας (2020 edition)

    Είναι γεγονός: Οι καλύτερες καλοκαιρινές νύχτες (και μέρες) είναι αυτές που περνιούνται με ένα παγωτό στο χέρι. Από τα...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot