spot_img
More

    B&E Goulandris Café-Restaurant: Παντρεύοντας τη μαγεία της τέχνης με τον ρεαλισμό της γαστρονομίας

    Μια σπουδαία πόλη είναι αυτή που αναδεικνύει την τέχνη εξίσου με την γαστρονομία της, και στη Αθήνα είναι ευτυχές ότι αυτό ισχύει χάρη σε ιδρύματα όπως το νέο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή, στο Παγκράτι, όσον αφορά και τα δύο «μέτωπα». Άλλωστε το κλισέ ότι το φαγητό είναι πολιτισμός, δεν θα είναι ποτέ λανθασμένο, όπως μας διδάσκει άλλωστε η παγκόσμια εστιατορική σκηνή και οι συνεχείς διαπιστώσεις της στην αειφορία, το κάλλος, την αρμονία κι άλλες αξίες που μιλούν την οικουμενική γλώσσα των αισθήσεων και της τέχνης.

    Το Μουσείο πρωτοάνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβρη του 2019 τιμώντας το όραμα των φιλότεχνων μαικήνων Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, οι οποίοι τα χρόνια του κοινού τους βίου συγκέντρωσαν ένα αμύθητης αξίας θησαυρό από έργα του Πικάσο, του Βαν Γκογκ, του Μονέ και του Ελ Γκρέκο, μέχρι τον Μιρό, τον Σεζάν και τον Ροντέν. Στα τέσσερα υπέργεια εκθεσιακά επίπεδα, τα δύο είναι αφιερωμένα στην ελληνική τέχνη και τα δύο στη διεθνή, ενώ το κτίριο φιλοξενεί μια υπέροχη βιβλιοθήκη με άνω των 5.000 τόμων γύρω από την τέχνη, αμφιθέατρο χωρητικότητας 190 ατόμων, πωλητήριο, παιδικό εργαστήριο και το B&E Goulandris Café-Restaurant μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, που ξεδιπλώνεται σ’ έναν ανοιχτό κήπο αστικής φινέτσας – μια πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. 

    Το μενού του, που αποτελεί μια ωδή στην comfort, «γνώριμη» κουζίνα, αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι θαλπωρή σε κάθε μπουκιά, φέρει την ποιοτική σφραγίδα του ομίλου ΙΤ, τους οποίους γνωρίσαμε από το ομώνυμο εστιατόριο στο Κολωνάκι αλλά και το Canal Café του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Ο Έλληνας μικροπαραγωγός, οι κορυφαίες πρώτες ύλες, μια διακριτική πρωτοτυπία και μια αναζωογονητική farm-to-table φιλοσοφία πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο που είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, άψογης παρουσίασης και ρηξικέλευθης απόλαυσης, παραμένοντας ασύλληπτα value-for-money.

    Η μέρα ξεκινάει με φουρτάλια Άνδρου με πατάτες, φέτα και μυρωδικά – μια φουσκωτή, νησιώτικη ομελέτα που μαγειρεύεται παραδοσιακά στον φούρνο – ανοιχτή πίτα με ανθότυρο, λιαστή τομάτα και ελιές ή προζυμένιο toast κολοκύθας με αυγό μάτι, bacon γαλοπούλας, relish τομάτας και mascarpone (μια αποκάλυψη!) Μετά τις 13.00 η κουζίνα ανεβάζει tempo και δημιουργεί σε 4 κατηγορίες: Kitchen Garden – δηλαδή σαλάτες – όπως η ανυπέρβλητη Οσπριοσαλάτα με γαρίδες, πιπεριά Φλωρίνης, μαριναρισμένο αγγούρι, πράσινες ελιές, φιστίκι Αιγίνης και vinaigrette παλαιωμένου ξυδιού, Water Catches, με αγαπημένο μας το tartare λευκού ψαριού με τομάτα confit, μαύρο σκόρδο, εστραγκόν, ταραμά και φρυγανισμένο ψωμί, Golden Wheat, όπως paccheri και σκιουφηχτά και From the Farm, με επιλογές σαν τη μοσχαρίσια tagliata ψημένη medium στην εντέλεια με πουρέ σελινόριζας, ψητό μπρόκολο και jus δεντρολίβανο.

    Το γλυκό φινάλε δίνεται με έναν εκμαυλιστικό μπακλαβά με namelaka μαύρης σοκολάτας, πραλίνα φυστικιού, muhallebi μαστίχας και καρύδι ή ακόμα και με μια Tiramisu με dacquoise σοκολάτας και espresso. Ο chef δε, καθημερινά προτείνει κάτι καινούργιο σε σαλάτα, σούπα και γλυκό. 

    Κι όλα τα παραπάνω, σ’ένα σκηνικό με ζεν κοσμική αύρα, αστικό μινιμαλισμό, κατάφυτο περιβάλλον, έναν «ουρανό» με συστοιχίες από σκούρες μεταλλικές κατασκευές στο αίθριο που προσφέρει δροσιά τις ημέρες του καλοκαιριού, ιδανικό για φίλους του Μουσείου, business meetings, digital nomads που δουλεύουν στο laptop τους, ένα απογευματινό aperitivo, ακόμα και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Με λίγα λόγια το τέλειο διάλλειμα μέσα στην ημέρα. 

    Χαρακτηρίστηκε «στολίδι της πόλης των Αθηνών» και «κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής». Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στο Παγκράτι – πέραν από τα μεγαλύτερα εικαστικά δρώμενα των τελευταίων χρόνων – είναι ένας must προορισμός με ουσία, καλαισθησία, ιδέες και προτάσεις και στο φαγητό. Γιατί οι θησαυροί είναι τριγύρω μας, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να τους ανακαλύψουμε. 

    B&E Goulandris Café-Restaurant
    Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ. 21 0725 2895
    www.goulandris.gr/cafe | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Διακοπές και εύρεση εργασίας: Οι 5 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεκλειδώσεις το επόμενο level

    5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά. Οι διακοπές μας εκτός από...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας

    IceRoll Γιαννιτσοπούλου 2, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, τηλ. 2108945009   .  Πρωτοακούσαμε γι'αυτό το φθινόπωρο του 2017 και το πρωτογνωρίσαμε στο φετινό Athens Food...

    Χαλάνδρι: Η πιο ενδιαφέρουσα πιάτσα στα βόρεια

    Το Χαλάνδρι είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, την...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot