spot_img
More

    Χριστούγεννα στην Αθήνα: Η απόλυτη wish list

    20 απολαυστικές προτάσεις για έξοδο, φαγητό, ποτό, γλυκό & αγορές στην Χριστουγεννιάτικη Αθήνα

    Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της αγάπης, μέρες και νύχτες φωτεινές, ζεστασιά γύρω από τραπέζια πλούσια, γιορτινά. Γέλια, τραγούδια, χοροί, έξοδοι, γλυκά, cocktails. Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της, στολίζει τις πιάτσες και τους δρόμους της κι επανατροφοδοτεί το μύθο της ως η αρχαιότερη μητρόπολη του κόσμου. Οι επιλογές πολλές, ετερόκλητες κι ενδιαφέρουσες: νέες αφίξεις αλλά και καθιερωμένα στέκια, ιστορικά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, concept stores και ναοί των cocktails, ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν καθ’όλη την περίοδο των εορτών για να μας χαρίσουν χριστουγεννιάτικη λάμψη και γαστρονομικές συγκινήσεις.

    Τα bars της πόλης

    Η Αθήνα, τη νύχτα βιώνει μια μεταμόρφωση η οποία οφείλεται σε κύριο βαθμό στα bars της. Στα φώτα, στις μουσικές, στο αλκοόλ, στον κόσμο. Εκεί που η ψυχολογία του cocktail συναντά διψασμένους ουρανίσκους κι εκεί που όλα φαντάζουν δυνατά. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη μας πάντα βρίσκεται σε διεθνείς λίστες «best of» στην κατηγορία, κάτι που σηματοδοτεί το ανεβασμένο επίπεδο στις μπάρες μας αλλά και τη βαθειά γνώση των Αθηναίων barmen-μυστών στην τέχνη τους. Με τη διαχρονικά μεγαλύτερη παρακαταθήκη εκλεπτυσμένων συνταγών στον πλανήτη, ο έμπειρος chef Jean-Yves Carattoni δημιουργεί τα πιάτα κι ο γιος του ο Mathieu τα cocktails που μας εκτοξεύουν στα πλακόστρωτα του Παρισιού, στο L’ Alchimiste Bistro. Όσα κι αν γραφτούν για το Baba Au Rum, από τις ώρες επί ωρών στο R&D του fine drinking, μέχρι την σταθερή διάκριση στα 50 καλύτερα bars του κόσμου, αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας, είναι η εμπειρία: η οποία είναι πάντα open και inclusive, με ζωηρή διάθεση, καλές τιμές, κι ασφαλώς τα καλύτερα cocktails της πόλης. Την flirty αύρα του Drunk Sinatra δεν την έχουν πολλά bar στην Αθήνα – μια βραδιά εκεί, μπορεί να σου αλλάξει όλη τη ζωή, αφού εκεί θα δημιουργήσεις τις πιο αξέχαστες στιγμές σου. Αν ήταν προορισμός θα ήταν κάποιο εξωτικό θέρετρο στην Πολυνησία, αν ήταν φαγητο θα ήταν sushi, αν ήταν κοινωνική περίσταση θα ήταν σίγουρα party κι αν ήταν ποτό θα ήταν ένα περιποιημένο tiki cocktail. Είναι όλα τα παραπάνω, στο White Monkey, ένα στέκι που έχει γαλουχήσει πλέον μια ολόκληρη γενιά, κι έχει αναδειχθεί σε place to be για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα ξεχωριστά. Με την γοητεία του κλασικού, που ξεκινά από ένα πολύ φινετσάτο περιβάλλον που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο εξωτερικό, μέχρι τους ανθρώπους του που φοράνε κλασικές bartending στολές, το Αλεξανδρινό έχει μια διαχρονικότητα που προσπερνά μόδες και τάσεις. Στην Κολοκύθα στην Ηλιούπολη θα βρεις ένα πραγματικά χαλαρό μαγαζί, νεανικό, στο οποίο δεν υπάρχει τίποτα το σφιγμένο στην ατμόσφαιρα, με cocktails που μένουν αξέχαστα. Πλέον, έχουμε άλλον ένα λόγο να επισκεπτόμαστε την Πλατεία Καρύτση, ένα καταφύγιο για τους λάτρεις του κρασιού και τους γνώστες της εκλεκτικής μουσικής, το Glug Glug. Τι μπορεί να χωρέσει σε 33 τετραγωνικά; Πολλά πράγματα, ανάμεσά τους ιστορίες που μνημονεύεις για χρόνια, βραδιές δροσισμένες με άψογα cocktails, συναντήσεις, πάρτι, νέες γνωριμίες, πολύ ωραίες μουσικές, ακόμα πιο ωραία ατμόσφαιρα, στο 33 Squared The Bar.

    Για γλυκά που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα

    Τα τελευταία χρόνια, μια νέα ζαχαροπλαστική πρωταγωνιστεί πλέον στις γειτονιές της πόλης με νέα projects που από το concept τους και μόνο σου δίνουν το στίγμα μιας κοσμογυρισμένης τεχνικής, που το γλυκό το θέλει πιο ελαφρύ, πιο τεχνικό, πιο κομψοτέχνημα, πιο zero waste, πιο ραφινάτο. Το In Love Again επενδύει στην ποιοτική πρωτοτυπία αλλά και την εναλλακτική δημιουργικότητα, δουλεύοντας πάνω στην εξέλιξη της γαστρονομίας στα γλυκά, στα ποτά και στον καφέ. Τα Le Greche έχουν ραμμένη τη φινέτσα πάνω τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Και δεν εννοούμε μόνο τις ζεστές, χρυσοχάλκινες καμπύλες στο ντεκόρ των καταστημάτων τους, ούτε τα εντυπωσιακά κυπελάκια των παγωτών τους. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι η ελεγκάν γεύση τους. Αυτή που γλυκαίνει με στυλ και απλόχερο ηδονικό ιταλισμό, κάθε στιγμή της ημέρας μας. Τα Choureal – με νέο κατάστημα στο Χαλάνδρι – μας δίδαξαν την à la minute δημιουργία: κάθε κυπελάκι φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου, με τα υλικά της επιλογής σου, αφενός καθιστώντας σε μέρος μιας γλυκιάς μυσταγωγίας, αφετέρου προσφέροντάς σου το πιο «αληθινό», ολόφρεσκο και λαχταριστό γλυκό που θα φας στη ζωή σου. Η Καμέλια στο Ψυχικό από την άλλη, δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το 1972, ήτανε το ζαχαροπλαστείο με τα πάντα όλα, τα μπακλαβαδωτά, τα μακαρόν, τα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια του καφέ, του άπαιχτου γαλακτομπούρεκου, της κλασικής και νεωτεριστικής πάστας, του σπιτικού παγωτού, το ζαχαροπλαστείο που μαζί του περάσαμε τις πιο όμορφες και γευστικές στιγμές μας.

    Φαγητό για όλα τα γούστα και διαθέσεις

    Η Καρύτση την περίμενε καιρό, αλλά επειδή όπως λένε – το καλό πράγμα αργεί να γίνει – η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω, αφού προσγειώθηκε σαν ένα ιταλικό χριστουγεννιάτικο δώρο για να μας προσφέρει γεύση και απόλαυση στην γιορτινή έξοδο στην Αθήνα. Το Gloria Gati αποτελεί την εξέλιξη σε δεύτερο «πόστο», του κλασικού πλέον, γλυφαδιώτικου Vittora Gati, της οικογένειας Παπακώστα. Αυτού που μύησε το νότιο κοινό στα χειροποίητα ζυμαρικά, στην ανεβασμένη εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, στη μαγεία των ιταλικών τυριών κι αλλαντικών, με το casual chic περιβάλλον του και με πολύ ωραίες επιλογές σε κρασιά και cocktails. Είναι ανεξίτηλα γραμμένη στο DNA μας η παρόρμηση προς την πρωτεΐνη και τη μυρωδιά της. Τα τελευταία χρόνια ενδιαφερόμαστε ολοένα και περισσότερο για την ανώτερη βαθμίδα του κρέατος, και το Macelleria στην Πλατεία Κεφαλαρίου εξελίσσεται στον πιο γνήσιο πρεσβευτή του, ξεκινώντας από ένα περιβάλλον που αναβαθμίζει κάθε έκφανση μιας εστιατορικής εξόδου για να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν που δημιουργεί γευστικούς, ζουμερούς κραδασμούς. Η Αθήνα, τον έχει τον τρόπο της να μας κάνει να την ερωτευόμαστε ξανά και ξανά, συνήθως σε κάποια γειτονιά της, όντας με παρέα, και μ’ένα καραφάκι που μισοτελειώνει, λίγο πριν παραγγείλουμε το επόμενο. Στη Στοά Μουσική Μπακλοταβέρνα, αυτός ο έρωτας σφυρηλατείται με πολύ νόστιμους μεζέδες, από τις πιο επιτυχημένες στιγμές της μικρής τοπικής παραγωγής – όλοι χειροποίητοι – όπως λέμε κεφτεδάκια της γιαγιάς, αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες αλλά και άπαιχτα κρεατικά στη σχάρα. Από το 1960 που πρωτοάνοιξε, η Πίνδος έχει παραμείνει το τελευταίο προπύργιο στην παράδοση, συνδυάζοντας τον καθαρό αέρα της Πάρνηθας με τα πιο νόστιμα κρέατα και τα πιο μαμαδίσια μαγειρευτά, όπως δεν τα έχεις πραγματικά ξαναφάει. Αν κάναμε τοπικά καλλιστεία ζύμης, στου Ritrovo θα δίναμε όλα τα βραβεία, αφού εδώ «παίζουν μπάλα» σ’οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμη – για την ακρίβεια πίτσα, κρέπα, βάφλα, calzone και πεϊνιρλί – τα οποία και είναι 100% χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά με φροντίδα και τις καλύτερες πρώτες ύλες μπροστά σου, την στιγμή που θα τα παραγγείλεις.

    Για κορυφαίο κρέας και λαχανικά στο γιορτινό τραπέζι

    Είναι σαφές ότι το κρέας είναι η μεγάλη αγάπη των Αθηναίων. Αξίζει λοιπόν στα γιορτινά τραπέζια μας να βάλουμε ένα πολύ καλό κρέας, όπως αυτά που προσφέρουν οι Μαρτάκης & Τσεκούρας. Εδώ κερδίζεται καθημερινά το στοίχημα της ποιότητας από το 1986, κι όσο κι αν η εξέλιξη τα έχει εκτινάξει σε επίπεδα που θα ζήλευαν εκλεκτές μπουτίκ του εξωτερικού, η εταιρία διατηρεί την οικογενειακή, ζεστή και πάντα προσιτή χροιά της. Δεν είναι απλά κρεοπωλείο. Είναι ο μικρός παράδεισος για όποιον αγαπάει το κρέας και κάθετι γκουρμέ από το 1987. Επιλεγμένες κοπές από όλο τον κόσμο, αλλαντικά και τυριά από την Ιταλία, αλλά και σάλτσες, μαρινάδες, αρωματικές μουστάρδες, brioche ψωμάκια, chutneys και ό,τι μεταμορφώνει το φαγητό σε απόλαυση. Ο λόγος για το Κρεοπωλείο Τάκης Μαγγίνας στην Κηφισιά. Στο Χαλάνδρι και στο Κρεοπωλείο Αφοί Αποστολόπουλοι θα ανακαλύψεις το βαθύτερο νόημα του κρέατος, με το δικό του, το αληθινό, το ολόφρεσκο κρέας, την ωρίμανση και όλα τα delicatessen προϊόντα για να το νοστιμέψεις και να το πλαισιώσεις. Οι πάγκοι τους ακτινοβολούν χρώματα και φρεσκάδα, τα Grocery Spot έχουν τη δική τους ειδικότητα, το κάτι ιδιαίτερο που ξεχωρίζει μέσα στα υπόλοιπα. Πέραν από την ποικιλία, ξεχωρίζουν και για το ντεκόρ και την τάξη τους, το έντονο χρώμα και την όμορφη διάθεση που προδίδει ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν.