spot_img
More

    Christmas in Athens: 21 απολαυστικές προτάσεις για έξοδο, φαγητό, ποτό & γλυκό

    Χριστούγεννα. Η εποχή των παιδιών (και όσων νιώθουν παιδιά), των εντυπωσιακών φωτισμών, της ξεγνοιασιάς, των δώρων, των ατελείωτων φιλικών συναθροίσεων με μια ζεστή κούπα καφέ ή ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό cocktail. Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της, στολίζει τις πιάτσες και τους δρόμους της κι επανατροφοδοτεί το μύθο της σαν η αρχαιότερη μητρόπολη του κόσμου. Οι επιλογές πολλές, ετερόκλητες και (άκρως) ενδιαφέρουσες: νέες αφίξεις αλλά και καθιερωμένα στέκια, ιστορικά ζαχαροπλαστεία αλλά και ethnic κουζίνες, ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν καθ’όλη την περίοδο των εορτών για να μας χαρίσουν χριστουγεννιάτικη λάμψη και γαστρονομικές συγκινήσεις.

    Για μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κι ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο νους

    Πίσω στο 1915, οι Αφοί Ασημακόπουλοι γεμίζουν την πόλη μεθυστικά αρώματα, δυνατά χρώματα και αξέχαστες γεύσεις, μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την τρίτη γενιά της οικογένειας, που ανάγει τη ζαχαροπλαστική σε αληθινή τέχνη! Στο Durée du Goût, η Σοφία Σαντζαρίδου κι ο Γιάννης Τσιχλής μυήθηκαν μαζί στα μυστικά και την αλχημία της σοκολάτας στο Παρίσι. Οι 2 τους ένωσαν άρρηκτα τις ζωές και τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα γευστικό ροβανιέμι βασισμένο στη ντελικάτη γαλλική ζαχαροπλαστική, στο Χαλάνδρι. Τα ζαχαροπλαστεία «Georgios Galifianakis» αφηγούνται την ιστορία της σύγχρονης δημιουργικής ζαχαροπλαστικής, αυτής που κάθετί φτιάχνεται από το μηδέν με αγνά, φρέσκα υλικά, και αυτής που εξυψώνει κάθε επιμέρους πρώτη ύλη για ένα άρτιο και μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

    Οι νέες αφίξεις της πόλης

    Η Αθηναϊκή εστιατορική σκηνή χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο “έναστρη”, με προσθήκες που ανεβάζουν τον πήχη και ακονίζουν τις αισθήσεις. Το Lost Athens, που έκανε πρεμιέρα μόλις πριν λίγες μέρες στην πολύκοσμη Αρχελάου – το απόλυτο «ψηφιδωτό» προτάσεων στο Παγκράτι – σε αντίθεση με το όνομά του, δεν έχει τίποτα «χαμένο» – αντιθέτως έχει όλα τα συστατικά που απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο, εύστοχο και υποδειγματικό στέκι: memorable φαγητό που μας ταξιδεύει σε διεθνείς κουζίνες και συσφίγγει σχέσεις κι ένα «παλμαρέ» σε ετικέτες από πλήθος ελληνικών μικροζυθοποιΐων. Στο Μετς, η Ειρήνη Μπέκα κι ο Παναγιώτης Λογοθέτης, λάτρεις της περουβιανής γαστρονομίας και του sushi αντίστοιχα, και με πολύ μεγάλη εμπειρία σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και της Μυκόνου, ένωσαν τις δυνάμεις τους (και τις αγαπημένες τους κουζίνες) και άνοιξαν πρόσφατα το Huaca. Στο Κολωνάκι από την άλλη, το σχοινόπρασο, το φίνο κι εκλεπτυσμένο ξάδερφο της οικογένειας του σκόρδου και του φρέσκου κρεμμυδιού, που προσδίδει γευστική δύναμη σε κάθε παρασκευή, επέλεξε ο χαρισματικός και έμπειρος chef Γιώργος Ηλιού με τον γνωστό auteur των bars Γιάννη Σαμαρά για το νέο τους γαστρονομικό “παιδί”, το Ciboulette που ξεκίνησε πρόσφατα την πλεύση του σε μια από τις πιο busy οδούς, την Πλουτάρχου. Το Lulu’s, στην Πλατεία Ηρώων στην Αργυρούπολη έχει στα ηνία της κουζίνας του τον Ανδρέα Ρήνα, έναν χαρισματικό chef που φιλοδοξεί να μας μυήσει στην σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής γαστρονομίας, και όπως δείχνουν τα πράγματα… θα κάνει την Αθήνα να παραμιλάει από ευχαρίστηση.

    Ελληνική κουζίνα

    Γνώριμες, οικείες γεύσεις, “πειραγμένες” τόσο-όσο, για ανεπανάληπτες γαστρονομικές απολαύσεις. Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα καθοριστική και το Κιουζίν σε κερδίζει αμέσως με ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο καθώς αισθάνεσαι ότι μπήκες στο σαλόνι κάποιου ελληνικού αρχοντικού της παλιάς αστικής Αθήνας ή της Σμύρνης, του προηγούμενου αιώνα, τότε που η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα άνθιζε και το φαγητό ήταν μια πραγματική ιεροτελεστία! Τα ηνία της κουζίνας του ανέλαβε πρόσφατα ο βραβευμένος με δυο αστέρια Michelin και πληθωρικός chef Νίκος Καραθάνος. Το Αρισμαρί & Αβάρσαμο, φέρνει την ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών του Σάββα Μπάρκουλα και Ζαχαρία Μαυρομανωλάκη – την Κρήτη – στο επίκεντρο, μέσα από πρώτες ύλες, συνταγές κι αναμνήσεις, με πιάτα που κυριολεκτικά θριαμβεύουν. Μπορεί να αναρωτηθείς εύστοχα, τι σημαίνει Αρισμαρί & Αβάρσαμο; Ακούγονται λέξεις παράξενες σαν από κάποιο μαγικό ξόρκι και όμως είναι βότανα κοινά της Ελληνικής γης, το δενδρολίβανο και ο δυόσμος (όπως τα λένε στην Κρήτη), άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μαγεία στη γαστρονομία της χώρας μας.

    Διεθνείς κουζίνες

    Ο Μπάμπης Ασκερίδης μυήθηκε στα μυστικά της ταϋλανδέζικης γαστρονομίας, και μαζί με τον Κώστα Λάλα μας χάρισαν ένα μικρό μονοπάτι που από το Κουκάκι σε οδηγεί απευθείας στη χώρα των ελεύθερων ανθρώπων (thai σημαίνει ελεύθερος), το TUK TUK. Η Ταϋλανδέζικη κουζίνα διαθέτει άπειρους, εύστοχους συνδυασμούς, πολυπλοκότητα στις γεύσεις και εκλεπτυσμένη μίξη αρωμάτων. Όλα τα προϊόντα της χώρας, από το ρύζι, τα μπαχαρικά και τα φρούτα ως το κρέας, τα θαλασσινά και τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται με αρμονία στις μοναδικές συνταγές της εγχώριας κουζίνας, συνταγές που βρίσκονται ατόφιες στο μενού του tuk tuk και σερβίρονται με τον παραδοσιακό τρόπο – όλα τα πιάτα στη μέση του τραπεζιού για να τα μοιράζονται οι συνδαιτυμόνες μεταξύ τους. Οι Μεξικανοί από την άλλη, είναι ένας λαός γεμάτος πάθος που ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή. Η γαστρονομία τους το αποδεικνύει με εκρηκτικές γεύσεις που καθηλώνουν και μια παράδοση που μετράει αιώνες, από την εποχή των σοφών Μάγιας και των ρωμαλαίων Αζτέκων, μέχρι την επιρροή των Κονκισταδόρς. Αν θες λοιπόν να ζήσεις την εμπειρία της Μεξικάνικης κουλτούρας ο προορισμός σου είναι ένας. Ο Μεξικανός σε οδηγεί απευθείας στη χώρα του Εμιλιάνο Ζαπάτα και του Ντιέγκο Ριβέραμε, και με λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο έρχεται να σε μυήσει σε πικάντικες γεύσεις, δυνατές τεκίλες και δροσιστικές μαργαρίτες, σ’ένα σκηνικό όπου επικρατεί το χρώμα, τα σομπρέρο, τα papel picados και μια αναζωογονητικά παιχνιδιάρικη, νεανική κι ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα. Το Casa Bianca είναι μια παραδοσιακή trattoria που αγκαλιάζει την ιταλική μαγειρική παράδοση και την εμπλουτίζει με νέες, φρέσκιες ιδέες και εύστοχους συνδυασμούς, φέρνοντάς την στο πιάτο μας. Οι chef Κωνσταντίνος Νικολόπουλος και Νικόλαος Σεμερτζίδης που επιμελούνται το menu, δημιουργούν με αφοσίωση και σύμφωνα με την κουλτούρα των Ιταλών, τα νοστιμότερα πιάτα, προσθέτοντας με σεβασμό μικρές πινελιές που απογειώνουν την γευστική εμπειρία.

    Best cocktails in town

    Ο γνωστός restaurateur Danny Meyer είπε κάποτε: ‘Ένα σωστά παρασκευασμένο cocktail μπορεί να δείξει στους καλεσμένους σου ότι ενδιαφέρεσαι” και η φράση αυτή περικλύει κι όλη του την ουσία. Το cocktail είναι κάτι περισσότερο από ανάμειξη αλκοολούχων αποσταγμάτων, σιροπιών, bitters και χυμών. Είναι μια μυσταγωγική διαδικασία που δημιουργεί αναζωογονητικά και ταυτόχρονα αποσυμπιεστικά ροφήματα, μια πράξη αγάπης, δημιουργικότητας και φαντασίας από τη μπάρα στους επισκέπτες ενός μαγαζιού.

    Για το γιορτινό τραπέζι, τα δώρα και άλλες deli απολαύσεις…

    Βανίλια και κανέλα, η ορχιδέα του εύ ζην και το μπαχαρικό της υγείας, συστατικά άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γαστρονομία, τη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιΐα, φερμένα από την αρχαιότητα, τα ιάματα και τους μύθους. Τα 2 αυτά “μπαχάρια” επέλεξαν και οι ιδιοκτήτες του πανέμορφου, δισυπόστατου μαγαζιού στην Πανόρμου, για να “συμφιλιώσουν” δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: την αγάπη στους θησαυρούς της μάνας γης, τη γνώση της φύσης, όσα απλόχερα μας προσφέρονται σ’έναν τόσο δα καρπό. Έτσι, η Βανίλια & Κανέλα συνδυάζει μία πολύ φιλική, cozy brasserie για καφέ, ποτό, γλυκό και πεντανόστιμα κρύα πιάτα μαζί μ’ένα ενημερωμένο delicatessen, που φιλοξενεί στις προθήκες του προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από εγχώριους παραγωγούς, όπως χειροποίητες μαρμελάδες, μέλια και γλυκά του κουταλιού, σπιτικές σάλτσες, όσπρια και ζυμαρικά.

    Για μεζεδάκια και (χριστουγεννιάτικα) χαμόγελα

    Για παιχνίδια με την παρέα…

    Το virtual reality είναι ένας εξομοιωτής της πραγματικότητας. Φορώντας μια μάσκα με υψηλής ευκρίνειας “οθόνες” για κάθε μάτι μας, ουσιαστικά απομονωνόμαστε από το φυσικό περιβάλλον και μπορούμε να παρασυρθούμε σε νέους κόσμους και να απολαύσουμε νέες εμπειρίες. Έτσι, η πραγματικότητα γίνεται αυτό που βλέπουμε με τη μάσκα, και στρίβωντας το κεφάλι μας ή κοιτώντας ψηλά ή χαμηλά, η μάσκα μας παρουσιάζει τις αντίστοιχες εικόνες σα να μην τη φορούσαμε αλλά είμασταν κανονικά “εκεί” (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό – κάστρα, το διάστημα, ένας ουτοπικός κόσμος με ζόμπι, κλπ.) Το VR Utopia, ακριβώς πίσω από το Mall Αγίου Δημητρίου, είναι ένας χώρος που στήθηκε με πολλή αγάπη γι’αυτή την τεχνολογία, αλλά ακόμα περισσότερο με διάθεση να μας προσφέρει την πιο αξέχαστη εμπειρία της ζωής μας. Η ομάδα του Athens Hot Spots το επισκέφθηκε, και η μύησή μας στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας πραγματικά μας αποστόμωσε!