spot_img
More

    Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας: Ιστορίες με αλεύρι, μαγιά και προζύμι

    Gea bakery: Η διατροφή χωρίς γλουτένη, έχει το όνομα της γης!

    Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η Μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί από το 1960, ως ιδανικός τρόπος θρέψης. Στη βάση της πυραμίδας μιας διατροφής, βασισμένης στα μεσογειακά πρότυπα λοιπόν, θα βρούμε δημητριακά όπως το στάρι, πλούσια σε άμυλο, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι και το ψωμί! Και αν...

    Είναι απίστευτη αυτή η γλυκιά θαλπωρή που μας κάνει να αισθανόμαστε η μυρωδιά ενός φρέσκου ψωμιού που μόλις έχει βγει από το φούρνο. Το ψωμί έχει μία ιστορία 30.000 ετών, που χάνεται στο παρελθόν της ανθρωπότητας. Θεωρείται η πλέον πλήρης και οικονομική τροφή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δυτικής διατροφής. 

    Ετυμολογικά η λέξη άρτος, που χρησιμοποιούνταν για το ψωμί στην Αρχαία Ελλάδα, έχει πιθανότατα περσικές ρίζες. Η μεταγενέστερη λέξη ψωμί προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ψώω που σημαίνει τρίβω, εξού και το ψωμίον που είναι το μικρό κομματάκι, δηλαδή η μπουκιά. Ο Πλάτωνας αναφέρεται μάλιστα και στον Θεαρίωνα, ένα φημισμένο αρτοκόπο (αρτοποιό) της αρχαιότητας.

    Η παρασκευή του είναι μια ιεροτελεστία: για παράδειγμα ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα ζυμωτό χωριάτικο ψωμί είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει. Συνεπώς, οι αρτοποιοί είναι μικροί καθημερινοί ήρωες που ξυπνάνε αξημέρωτα κάθε μέρα για να μας το προσφέρουν. 

    Με αφετηρία και «ναυαρχίδα» το ψωμί, τα σύγχρονα αρτοζαχαροπλαστεία εξελίσσουν την κατηγορία της αρτοποιίας, εμπλουτίζοντάς την με γευστικές εκπλήξεις κάθε λογής – λεπτοδουλεμένα γλυκά, απολαυστικά σφολιατοειδή, βελούδινες τάρτες και τούρτες, πεντανόστιμα κουλούρια και λαχταριστά σάντουιτς. Για ακόμα μια φορά, γυρίσαμε την πόλη και ξεχωρίσαμε τα μαγαζιά εκείνα που διαπρέπουν με τα προϊόντα, τη φιλική τους εξυπηρέτηση και τους υπέροχους χώρους τους. Άλλα της γειτονιάς, κι άλλα με… περισσότερες από μια «διευθύνσεις», όλα έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στη καρδιά των πελατών τους, συμβάλλοντας καθημερινά στην ολοκλήρωση του οικογενειακού τραπεζιού.

    Αγγελίδης Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο: Η πιο γευστική «στάση» της ημέρας σου

    Υπάρχει μια μαγεία σ’έναν καλό φούρνο. Είναι τα αρώματα...

    Σταμάτης Αλετράς: Η πιο νόστιμη «στάση» της ημέρας σου, από το 2008

    Το μόνο μέρος όπου η επιτυχία έρχεται πριν από...

    Φούρνος Καρράς: Παράδοση, μια διαχρονική αξία από το 1928 στην Άνοιξη

    Ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία...

    Καλλιμάρμαρο: Η ιστορία συναντά την καινοτομία, σ’έναν φούρνο-ορόσημο, από το 1896

    Μπαίνοντας κανείς στο «Καλλιμάρμαρο» - τον ιστορικό φούρνο της...

    Φούρνος Πιέτρης: Η υπεραξία της παράδοσης στην αρτοποιΐα

    Φαντάσου έναν κόσμο με αρώματα από φρεσκοψημένο παραδοσιακό ζυμωτό...

    Daily Deli: Ποιότητα στην γλυκιά ή αλμυρή απόλαυση

    Η ανδροκρατούμενη τέχνη της ζαχαροπλαστικής περνά τα τελευταία χρόνια στα...

    Le Pain Du Chef: Λαχταριστά αρτοδημιουργήματα (κι όχι μόνο!) στο Ίλιον

    Σημαίνει «το ψωμί του chef», και για τους μυημένους...