spot_img
More

    Οι πιο hot διευθύνσεις για Χριστούγεννα στην Αθήνα

    Χριστούγεννα. Η εποχή των παιδιών (και όσων νιώθουν παιδιά), των εντυπωσιακών φωτισμών, της ξεγνοιασιάς, των δώρων, των ατελείωτων φιλικών συναθροίσεων με μια ζεστή κούπα καφέ ή ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό cocktail. Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της, στολίζει τις πιάτσες και τους δρόμους της κι επανατροφοδοτεί το μύθο της σαν η αρχαιότερη μητρόπολη του κόσμου. Οι επιλογές πολλές, ετερόκλητες και (άκρως) ενδιαφέρουσες: νέες αφίξεις αλλά και καθιερωμένα στέκια, ιστορικά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία αλλά και γκουρμέ μεζεδοπωλεία, ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν καθ’όλη την περίοδο των εορτών για να μας χαρίσουν χριστουγεννιάτικη λάμψη και γαστρονομικές συγκινήσεις.

    Οι νέες αφίξεις της πόλης

    Η Αθηναϊκή σκηνή χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο «έναστρη», με προσθήκες που ανεβάζουν τον πήχη και ακονίζουν τις αισθήσεις. Το Ivis 4 της ομώνυμης οδού στα καντούνια του Ψυρρή, είναι ένα εστιατόριο-διαμάντι, με την βαριά υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου που σερβίρει κάτι όμορφο για τον καθένα ξεχωριστά, κάθε στιγμή της ημέρας, προτείνοντας μια casual comfort φιλοσοφία με μεσογειακές επιρροές. Στο Θησείο από την άλλη, σ’ένα υπέροχο, διώροφο νεοκλασικό του 1872, στην οδό Ηρακλειδών στο Θησείο, χαρτογραφούνται οι γεύσεις και τα αρώματα ενός συναρπαστικού ταξιδιού των αισθήσεων σε ελληνικούς αμπελώνες και κουζίνες σ’ένα ιδιαίτερο, πολυεπίπεδο γαστρονομικό και συνάμα καλλιτεχνικό project, το Retro Gastro. Το Paragon στην Ηλιούπολη, ένα υβριδικό microbrewery και taproom, που έφτασε στην Αθήνα μόλις στις αρχές του Δεκέμβρη, μας οδηγηγεί στο συναρπαστικό ταξίδι της μπύρας, από τη ζύμωση ως την κατανάλωση. Με art deco αισθητική κι ένα περιβάλλον προσιτής πολυτέλειας και αστείρευτης φινέτσας, το Zinfandel ξεκίνησε την πλεύση του πριν λίγες μέρες στο Χαλάνδρι, για να μας μυήσει στα μυστικά του κρασιού. Μετά από πολλές περιπλανήσεις σε bars και κουζίνες της Αθήνας αντίστοιχα, αλλά και με τη γαλλική φινέτσα ως αναπόσπαστο κομμάτι της καταγωγής τους, ο Jean-Yves και ο Mathieu, δημιούργησαν μαζί ένα αυθεντικό γαλλικό bistrot το L’ Alchimiste, με ανατρεπτικά cocktails στην Πλατεία Καρύτση. Στην «off broadway» γειτονιά της Διστόμου στην Άνω Ηλιούπολη άνοιξε το Σπουργίτι, το οποίο βασίζεται στο πιο ουσιώδες concept της εποχής: την επιστροφή στη local έξοδο, όπου μπορεί κάποιος να πιεί ποτό σε απόσταση που περπατιέται με την ελευθερία που έχει ένα σπουργίτι να πετάξει όπου και όποτε το θέλει. Πιο βόρεια, το Cornell προσφέρει μια νέα all day, υπέροχη εμπειρία στον Χολαργό. Μιλώντας άπταιστα την οικουμενική γλώσσα του design, το Samba Crossroads στήνει ένα φωτεινό και φιλόξενο σκηνικό με art deco στοιχεία, που μπλοκάρει μεμιάς τη βαβούρα του «έξω», ενθαρρύνοντάς σε να ανακαλύψεις τον κόσμο του «μέσα» δηλαδή τα blends ροής, τους μονοποικιλιακούς και τα cold brews στα οποία μας έχει συνηθίσει η Samba στην πολύχρονη πορεία της.

    Για all day καταστάσεις

    Στη Γλυφάδα των χιλίων all day προτάσεων, λίγα μαγαζιά εδραιώνονται ως στέκια. Το Oh Mama την συνταγή την έχει ξεκλειδώσει: είναι στέκι, αφού οι επισκέπτες του το επισκέπτονται ξανά και ξανά ανακαλύπτοντας νέες εκφάνσεις του, είναι όμως και η χρυσή τομή στην ολοήμερη έξοδο, αφού σε κάθε ζώνη του σε υποδέχεται με τους καλύτερους οιωνούς, τόσο στο πιάτο, όσο και στο ποτήρι. «Το χάος γεννά ζωή και η τάξη την ρουτίνα» είχε γράψει ο Άνταμς Χένρι Μπρουκς και στην περίπτωση του Theoria tou House αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σωστό. Εδώ κάθετι εναλλάσσεται με εποχές, διαθέσεις, ιδέες και δημιουργικές αναλαμπές, είναι μια ιστορία χωρίς τέλος αλλά πάντα με αρχή την έμπνευση, την κορυφαία πρώτη ύλη, το διαφορετικό, αυτό που δεν θα βρεις αλλού σε ακτίνα χιλιομέτρων. Ανοιχτό από το πρωί, το Upper στήνει έναν χορό από αρώματα καφέ, με brunch του ονείρου, υγιεινά smoothies, cold pressed χυμούς με όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους, τσάγια, σοκολάτες και σαγηνευτικά γλυκά σε 2 ξεχωριστά μαγαζιά που παντρεύονται με τον πιο περίεργο τρόπο. Αν θεωρούσες ότι δεν έχεις λόγο να βρεθείς στον Άγιο Στέφανο για έξοδο, από τον Σεπτέμβριο του 2020 τον έχεις. Αυτός δεν είναι άλλος από το Melooze Drink & Dine, που ανεβάζει τον πήχη της local εξόδου για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά προσφέρει κι ένα γερό κίνητρο για να απαρνηθείς τη γειτονιά σου έστω για λίγο, με σαγηνευτικά burgers, brunch, κοπές και cocktails. Το Safe House είναι ένα «καταφύγιο» – όπως άλλωστε σημαίνει και το όνομά του – που περιβάλλεται από δάσος, λούζεται στο καθαρό οξυγόνο και βιώνει τις εποχές με τον πιο όμορφο τρόπο στα δάση του Διονύσου, ενώ για το Lot51 οι συστάσεις περιττεύουν.

    Ethnic κουζίνες

    Πριν 6 χρόνια, αλα(χ)φιαστήκαμε με την ανατολίτικη αλεγκρία του Baba Ghanoush, το οποίο μας έμαθε τι θα πει καλό falafel, κάνοντας την πλατεία Βαρνάβα την αφετηρία για ένα μαγικό ταξίδι στις γεύσεις της Μέσης Ανατολής. Η Χριστίνα Ιωακειμίδου και ο Γιώργος Νούσιας, πήγαν το όλο project ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στο brunch, μια πιο υγιεινή και διατροφικά πιο ποιοτική χροιά, με χορτοφαγικές και vegan επιλογές. Το Andaman πέραν από ένα σαγηνευτικό bar-restaurant και μια ταράτσα δύοεπιπέδων, βγαλμένη από το Χίλιες και Μία Νύχτες, είναι state of mind. Τα πιάτα του αποτελούν μια γνήσια εκπροσώπηση της ταϊλανδέζικης κουζίνας (ιδανική για vegan & vegetarian διατροφή) σε ένα άκρως επεξηγηματικό μενού που δίνει τις κατευθύνσεις σε όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με αυτές τις γεύσεις και ενθαρρύνει κάποιον να πειραματιστεί και να δοκιμάσει πιάτα, προσαρμοσμένα με τον καλύτερο τρόπο στον ελληνικό ουρανίσκο. Με όνομα εμπνευσμένο από την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι και την ομώνυμη ηρωίδα ευρέως γνωστή ως Μαντάμ Μπάτερφλαϊ, το Cho Cho San ανθολογεί με ένα fusion ροβανιέμι γεύσεων από την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία κι από την Ταϊλάνδη μέχρι την Κορέα ενώ το La Strada στο Ψυχικό σου ανοίγει νέους ορίζοντες και μονοπάτια στην ιταλική κουζίνα.

    Best cocktails in town

    Μια βόλτα προς τις οδούς Κολοκοτρώνη και Πραξιτέλους, είναι ιδανική για τη λεγόμενη μπαρότσαρκα, όμως στρίβοντας στη Θησέως, το Drunk Sinatra σου ανοίγει τις πόρτες σε έναν κόσμο μαγικό, που δεν μπορείς παρά να ερωτευτείς. Ένας μοναδικός μικρόκοσμος που ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα από την αγάπη για κάθε τι ξεχωριστό, καθώς ο χώρος φέρει πάνω του την ενέργεια από τις στιγμές και τις ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί εδώ, τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Η χημεία από την άλλη δεν ήταν ποτέ το φόρτε μας. Λίγο οι τύποι, λίγο οι ενώσεις που φάνταζαν εξωγήινες, ποτέ δεν καταφέραμε να την κατανοήσουμε. Όταν η εκπαίδευση όμως συνδυάζεται με την ευχαρίστηση, η εκμάθηση γίνεται παιχνίδι, έτσι στο MoMix – μέσω των «εξωτικών» σφαιροποίημένων, ζελοποιημένων, ακόμη και αφρώδων cocktails μάθαμε ότι η ύλη δεν έχει σύνορα, και η απόλαυση δεν έχει «ταβάνι» αρκεί να έχεις φαντασία και know-how.

    Βραβευμένο σουβλάκι

    Το σουβλάκι είναι μια γευστική κυριολεξία, πάνω απ’ όλα όμως είναι μεγάλη αγάπη, είναι σύμβολο στη σημερινή διατροφή κι εκφράζει την άνετη προσέγγιση στο φαγητό όπως τη νιώθουν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Όταν λοιπόν ένα brand όπως τα Πιάτσα Καλαμάκι βραβεύονται στον έγκυρο θεσμό Estia Awards 2022 με το Χρυσό στην κατηγορία Best in Souvlaki, τα λόγια περιττεύουν και η γεύση και η απόλαυση είναι οι μόνες πυξίδες, που πλέον οδηγούν και στον Πειραιά, σ’ένα μαγαζί που ήδη εξελίσσεται σε ορόσημο στον παραθαλάσσιο δήμο για τους fans του είδους.