spot_img
More

    Η απόλυτη wish list για τέλειες γιορτές στην Αθήνα

    27 απολαυστικές προτάσεις για έξοδο, φαγητό, ποτό, γλυκό & αγορές στην Χριστουγεννιάτικη Αθήνα

    Χριστούγεννα. Η εποχή των παιδιών (και όσων νιώθουν παιδιά), των εντυπωσιακών φωτισμών, της ξεγνοιασιάς, των δώρων, των ατελείωτων φιλικών συναθροίσεων με μια ζεστή κούπα καφέ ή ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό cocktail. Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της, στολίζει τις πιάτσες και τους δρόμους της κι επανατροφοδοτεί το μύθο της ως η αρχαιότερη μητρόπολη του κόσμου. Οι επιλογές πολλές, ετερόκλητες και (άκρως) ενδιαφέρουσες: νέες αφίξεις αλλά και καθιερωμένα στέκια, ιστορικά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, concept stores και ναοί του ζύθου και του κρασιού, ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν καθ’όλη την περίοδο των εορτών για να μας χαρίσουν χριστουγεννιάτικη λάμψη και γαστρονομικές συγκινήσεις.

    Τα bars της πόλης

    Η Αθήνα, τη νύχτα βιώνει μια μεταμόρφωση η οποία οφείλεται σε κύριο βαθμό στα bars της. Στα φώτα, στις μουσικές, στο αλκοόλ, στον κόσμο. Εκεί που η ψυχολογία του cocktail συναντά διψασμένους ουρανίσκους κι εκεί που όλα φαντάζουν δυνατά. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη μας πάντα βρίσκεται σε διεθνείς λίστες «best of» στην κατηγορία, κάτι που σηματοδοτεί το ανεβασμένο επίπεδο στις μπάρες μας αλλά και τη βαθειά γνώση των Αθηναίων barmen-μυστών στην τέχνη τους. Στη Babushka στο Κουκάκι, δυο βετεράνοι της αθηναϊκής νύχτας, η Φιλιώ Κορολόγου (την ξέρεις από το 7 Jokers) κι ο Ιωακείμ Σιδηρόπουλος μας υποδέχονται σ’ένα technicolor σκηνικό βγαλμένο από τη στόφα των 50’s-70’s. Το White Monkey και το Tiki Bar Athens – στο Χαλάνδρι και το Κουκάκι αντίστοιχα – μας ταξιδεύουν σε κάποιο Πολυνησιακό σύμπλεγμα, με εκρηκτικό ταπεραμέντο και εξωτισμό στα cocktails και το φαγητό τους. Το εμβληματικό Drunk Sinatra, το πιο ερωτικό bar της πόλης, συνεχίζει να ανθολογεί με αναμνήσεις τα βράδια μας, ενώ για τους ρέκτες του fine drinking, το Mai Tai του Ξαβιέ Μισαηλίδη στο Κολωνάκι δε χρειάζεται συστάσεις. Το Pismo στην Κυψέλη είναι μια νέα άφιξη στη Πλατεία Επτανήσου που εκπέμπει Californian vibes σερβίροντας brunch και ωραία cocktails. Η casual μπιστρονομία του L’ Alchimiste στην σε μια άλλη πλατεία, αυτή της Καρύτση, ανεβάζει στροφές στο πιάτο και το ποτήρι σου με γαλλοτραφείς νοστιμιές που είναι must try. Το Αλεξανδρινό Cafe Bistrot – κατηγορία από μόνο του στα Εξάρχεια – είναι ρομαντικό, ζεστό, κλασικό, σαν βγαλμένο από ατμοσφαιρικό γαλλικό film noir. Στην Αθήνα, υπάρχουν κάποια λίγα διαχρονικά διαμάντια, που διατηρούν την rock τους ιδιοσυγκρασία ατόφια επί χρόνια, χωρίς να τα χαρακτηρίσεις γραφικά και το Xrysostomio Rock Bar στο Αιγάλεω είναι σίγουρα ένα από αυτά που πρέπει να επισκεφτείς! Ένα bar με ιστορία που μετράει πάνω από 40 χρόνια ύπαρξης και με μια απίστευτα μεγάλη δισκοθήκη από βινύλια της πιο δημιουργικής μουσικά εποχής, σε ταξιδεύει με δυνατά rifs σε ολόκληρο το μουσικό φάσμα της rock μουσικής.

    Για all day συγκινήσεις στο κέντρο

    Ο Kowalski, ο πιο αγαπημένος από τους πιγκουίνους της Μαδαγασκάρης και σίγουρα ο πιο μεγαλοφυής από τους αξιολάτρευτους φτερωτούς ήρωες, οξύνους και εξαιρετικά καλλιεργημένος, έχει έναν ναρκισσισμό που δεν αποζητάει τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Εξού κι η «φωλιά» του, φτιαγμένη γι’αυτούς που δεν συμβιβάζονται με το μέτριο, κι αποζητούν ακόμα και μια τετριμμένη διαδικασία όπως ο καφές να είναι μια μοναδική εμπειρία. Το Tailor’s House, στο πανέμορφο κτίριο του εμβληματικού αρχιτέκτονα Ziller, ακριβώς πάνω στη Πλατεία Αγίας Ειρήνης, έχει αποδειχθεί ότι είναι «ευκολοφόρετο» για όλους όπως ένα καλό, αγαπημένο τζιν παντελόνι με brunch, ωραία ποτά κι ακόμα πιο ωραίο περιβάλλον.

    Για γλυκά που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα

    Οι ψαγμένοι της πόλης ξέρουν ότι τελικά στην Αθήνα όλα είναι δυνατά, και το In Love Again του Θάνου Προυναρούς επενδύει στην ποιοτική πρωτοτυπία αλλά και την εναλλακτική δημιουργικότητα, δουλεύοντας πάνω στην εξέλιξη της γαστρονομίας στα γλυκά, στα ποτά και στον καφέ. Η Εύη Παπαδοπούλου μυήθηκε στα μυστικά του αυθεντικού gelato δίπλα σε τιτάνες της τέχνης όπως ο Iginio Massari στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας και ο Franco Palmieri και από το 2014 γλυκαίνει με στυλ και απλόχερο ηδονικό ιταλισμό, κάθε στιγμή της ημέρας μας με τα Le Greche. Ο Μπάμπης Ζιντίλης μετά από μια αξιοζήλευτη πορεία σε εστιατόρια όπως το μισελενάτο Funky Gourmet και το Opso στο Λονδίνο, άνοιξε τα φτερά του, αναβαθμίζοντας παράλληλα την έννοια «γλυκό ζαχαροπλαστείου» με προτάσεις που φλερτάρουν με το fine dining, στο Σουit στο Παλαιό Φάληρο. Το Le Notre δεν είναι άλλο ένα ζαχαροπλαστείο, είναι όλες οι παραδοσιακές γεύσεις που λατρεύουμε δοσμένες μέσα από μοντέρνες τεχνικές, το επιδόρπιο στο Κυριακάτικο τραπέζι, η γιορτή, η χαρά, το κέρασμα, όπως έχει αποτυπωθεί σε πολλές γενιές τα χρόνια που λειτουργεί.

    Wine & Dine

    Το Sapou – που μας πρωτοσυστήθηκε στην Αντίπαρο και δεν άργησε να βρει το χειμερινό του «σπίτι» στο Παγκράτι – είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα εστιατορίου που εκπέμπει πολιτισμό μέσα από το φαγητό και που αξιοποιεί με τον πιο ευειδή τρόπο τους θησαυρούς του κάμπου και της θάλασσας, για να τους προσφέρει σε εγχώριες και διεθνείς εκδοχές που ανεβάζουν στροφές στα γευστικά δρώμενα. Καλύτερο από ποτέ, το όμορφο εστιατόριο του Ivis 4 Boutique Hotel εκφράζει μια νέα φινέτσα κι έναν αβίαστο γαστρονομικό πρωταθλητισμό, με τον Γιάννη Λουκάκο να πατάει γκάζι στα γκέμια της κουζίνας. Με στυλ και φαντασία, το μενού του ρεβεγιόν είναι μια ωδή στους θεούς της νοστιμιάς και των γιορτών. Το νεοαφιχθέν Yiasemi Food And Wine Experience στο Χαϊδάρι ήρθε να δώσει το δυναμικό του παρόν με υπέροχες συνταγές comfort κουζίνας, αλλά κυρίως με υπέροχες προτάσεις για κρέας στην καλύτερη και πιο ποιοτική του διάσταση, με την υπογραφή του chef Παναγιώτη Σαριάνογλου. Ο Κάρολος στη Νέα Σμύρνη είναι ένα wine bar που προσφέρει μια περιπλάνηση στο δρόμο του οίνου, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, μαζί με εύγευστα εδέσματα που ετοιμάζονται με φροντίδα.

    Για τους λάτρεις της μπίρας και της rock

    «Δεν στο’πα ότι θα’ναι σαν την pub που πηγαίναμε στο Εδιμβούργο;» ρωτάει ένας επισκέπτης τον φίλο του καθώς περνάνε το κατώφλι της. Λίγο πιο δίπλα, καθισμένες κατά μήκος της μπάρας δύο κοπέλες παρακολουθούν τον barman να τους εξηγεί τα χαρακτηριστικά μιας μπύρας, τον τρόπο που παράχθηκε, τις επιγεύσεις της, ενώ από τα ηχεία ακούγονται οι Fleetwood Mac. Δεν είσαι σε άλλη χώρα και δεν είσαι σε χρονοκάψουλα, είσαι στο Παγκράτι, σ’ένα από τα ιστορικότερα και εμβληματικότερα μαγαζιά που γέννησε ποτέ η πόλη, την Red Lion. Για όσους δεν έχουν ήδη μυηθεί στην εμπειρία του Paragon, πράγμα δύσκολο, πρόκειται για την πρώτη μικροζυθοποιία στα Νότια προάστια που στον ίδιο χώρο παράλληλα στεγάζει ένα εντυπωσιακό Taproom, ένα μέρος δηλαδή από τον χώρο του ζυθοποιείου στον οποίο σερβίρεται η μπίρα που έχει παράγει, ολόφρεσκια και απαστερίωτη, όπου μπορείς να γνωρίσεις παράλληλα ολόκληρη τη διαδικασία, από τη ζύμωση ως την κατανάλωση. Στην οδό Ερατοσθένους 27, με ένα πολύ ενδιαφέρον ρόστερ από Craft μπίρες, εγχώριων και διεθνών μικροζυθοποιών, το Tap 27 είναι ένα μικρός μεν χώρος, που όμως μέσα του περικλείει καθαρόαιμη, όλη την κουλτούρα της μπίρας.

    Αγορές με eco friendly & creative πρόσημο

    Ζούμε σε μια εποχή αφθονίας και πολυποικιλότητας σε σχέση με το τι υπάρχει διαθέσιμο μπροστά μας προς κατανάλωση, όμως η βαριά βιομηχανοποίηση της τροφής μας, δυστυχώς σιγά σιγά αποδεικνύεται μοιραία σε πολλαπλά επίπεδα. Το περιβάλλον επιβαρύνεται, η αφθονία πολλές φορές συνεπάγεται φύρα που καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ οι τροφές, ακόμα κι αυτές που φαίνονται αθώες, προκαλούν με τα συντηρητικά και τα χημικά που περιέχουν, οξείδωση στα κύτταρα του οργανισμού, με τις γνωστές συνέπειες. Πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες, γεννήθηκε και το Φīsi The Project, στο Χαλάνδρι που προσεγγίζει το φαγητό πέραν από μια γευστική απόλαυση, κυρίως ως μια ποιοτική και κοινωνική εμπειρία για κάθε στιγμή της ημέρας. Το Rizom, στην οδό Βούρβαχη 3, που από την καρδιά της Αθήνας έχει ριζώσει στις καρδιές μας από τον Ιούνιο του 2021, είναι ένα project της Θάλειας και του Vincent που οδηγήθηκαν στη δημιουργία της πιο πράσινης, μαγευτικής και αγαπημένης γωνίας της Αθήνας! Ένα πολύ ξεχωριστό concept store, μια αστική ζούγκλα, που σε μαγεύει και σε κρατάει να κοιτάς και να περιεργάζεσαι αυτά τα ολοζώντανα κομψοτεχνήματα, ακριβώς όπως και σε μια αίθουσα τέχνης. Το ντιζάιν είναι μια οικουμενική γλώσσα που βρίσκεται οπουδήποτε κι αν κοιτάξεις και στην Redy, στα Εξάρχεια, αυτό το γνωρίζουν καλά. Και το τιμούν. Η Redy. είναι το εγχείρημα δύο νέων – της Ντόνας Χατζηδάκη και του Αργύρη Αθανασιάδη – παιδικών φίλων από την Κρήτη, που έμελλε να αγαπήσουν και να σπουδάσουν γραφιστική και οπτική επικοινωνία. Εκεί θα βρεις οτιδήποτε εμπνέει και εμπνέεται από έναν σχεδιαστή, αγγλόφωνες εκδόσεις από την Niggli κι άλλους καταξιωμένους οίκους, είδη ένδυσης, κεραμικά, ημερολόγια, tote bags, εικονογραφήσεις και αφίσες των ιδίων, υφάσματα και μαντίλια, όλα με στόχο να ομορφύνουν το περιβάλλον και τη ζωή μας, να μας προσφέρουν ένα χαμόγελο ή να μας διδάξουν κάτι περισσότερο για την ιστορία, τις σχολές, τις πτυχές του ντιζάιν. Τα Living Green είναι δύο εξαιρετικά concept stores, που ομορφαίνουν με την λιτή κομψότητα και το άκρως θετικό τους vibe, στις γειτονιές των Εξαρχείων και της Κηφισιάς κι ένα πολύ καλά δομημένο ηλεκτρονικό κατάστημα, φιλοξενούν αντικείμενα με λεπτό γούστο που πριν σε καταστήσουν με την ομορφιά ή τη χρηστικότητά τους για να τα κάνεις δικά σου, έχουν περάσει από αυστηρά κριτήρια επιλογής. Η πράσινη παραγωγή, τα ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας παραγωγής το fair trade, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα και την όμορφη αισθητική του design, είναι απαραίτητες σταθερές που κάθε αντικείμενο πρέπει να διαθέτει πριν μπει προς πώληση.